Társasjáték és rovás

A kérdésünk így hangzott: ” Miért is készítesz rovásos társasjátékot? Ha a rovás ilyen felhasználásáról bővebben is írsz, szívesen közöljük a Rovás Info-n cikk keretében.” Riport Kmetykó Krisztinával.

Miért is készítesz rovásos társasjátékot?

“Jó pár percig, órákig, sőt napokig gondolkodtam, jött a karácsony, és még mindig nem világosodtam meg. Mit is írhatnék, olyat amely megfoghatja az embereket, mély gondolatokat sugall.

Bölcsesség tekintetében elég szegény vagyok. Adni szeretnék, azt amim van. Némi rovásírás tudás, gyermeki világlátást, Istenbe vetett hitet. A gyermek tiszta lélekkel születik. Csak a megfogható világ téríti el rossz felé. Írhatnám azt is, hogy a társasjáték összekovácsolja a családod, de ez nem állja meg a helyét, mert ahol a szülő nem partner, ott ez lehetetlen. Írhatnám, hogy a jelek ismeretének hiánya, nem vesz el semmit az ember jelleméből, de ismerete az ősök mesékbe szőtt világát nyitja meg előttünk.

Ismeritek ezt: a szó elszáll az írás megmarad. Ez meséinkre nem igaz. A szó nem száll el, csak tovább száll. Szájrúl szájra szállt az évszázadok, évezredek alatt. Az írás pedig megmarad. Meg bizony. Kőbe, fába róva, régi Biblia lapjain elrejtőzve.

Sok sok érték lappang a régmúlt ködében. A jelen a pirkadat amely szétoszlatja a ködöt, előtűnnek igaz , változatlan értékeink, melyek összetartják még ma is törzseink szövetségét. Mesék melyet még most is mesélnek, bár egyre kevesebben. Írnak – talán divatból is- de egyre többen. A mérleg nyelvét középre kell állítani. Mese és írás. A kettőt együtt használva lehet a fiatalságot a helyes útra állítani, követhető értékrendet mutatni, hamisságokat figyelmen kívül hagyni.

Hát, ezért… ”

Kmetykó Krisztina (rovok.blogspot.com)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share