Katolikus lexikon: rovásírás

Folytatódik a világhálón található szócikkek vizsgálata. Most a “Katolikus lexikonban” találtunk a rovás címszóra. Tudományos igényességű munka, de sajnos nem naprakész.

 

Katolikus lexikon – Rovás, rovásírás


A honlap a Magyar Katolikus Lexikon kisérleti internetes változata, melyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karának munkatársai hoztak létre. Mint írják, “az anyag nem véglges és nem tökéletes”, de ennek ellenére tudományos igényességgel dolgozza fel a tudásanyag nagy részét a témával kapcsolatban. Sajnos a honlapon még nem láthatóak a magyarázó képek, de remélhetőleg azok is a helyükre kerülnek.

A lexikon nagy hiányossága viszont, hogy a rovás, rovásírás témakörével kapcsolatos szócikkek hivatkozásai megállnak az ezredfordulón, illetve nem esik szó az azóta eltelt sorsfordító évtized eredményeiről, a rovás jelenkori használatáról a következő egy mondattól eltekintve: A rovásírás kutatása a nemz. értelmiség erőfeszítéseinek köszönhetően az ezredforduló évtizedeiben felélénkült, eredményeik erőforrások hiányában részlegesek és kevéssé ismertek. 

Remélhetőleg ezt a hiányt pótolva mihamarabb naprakész lesz a szótár.

Néhány szócikk a rovással, rovásírással kapcsolatban:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share