Hiányos szócikk – Antiskola

Hírportálunk sorra veszi a rovásról szóló szócikkeket a vilghálón. Hiányos és téves adatot találtunk az Antiskola.eu portálon is.

 

“A pogány betűírás emlékeit a kereszténység térhódítása elmosta” (link)

 

Könyvtárismeret:

18) A székely-magyarrovásírás

? A türk (török)írás családjához tartozik. A magyarság az Ural – vidéki őshazában találkozott vele először a török népek közvetítésével. Jelkészletének 16 betűje türk, néhány glagolita eredetű. A rovásírás a pogány magyarság általánosan használt írása lehetett, amelyet a kereszténység előretörése semmisített meg. Az ábécéje 46 betűs. Olvasása felülről lefelé és jobbról balra történik. Kőre, fára, cserépre vésték, később festették vagy tollal írták. A pogány betűírás emlékeit a kereszténység térhódítása elmosta.

? Rovásírás emlékeink:

  • Nikolsburgi ábcé
  • Konstantinápolyi felirat
  • Marsigli-féle naptár

 

Rovás Info vélemény:

A honlap címe “Antiskola” az iskolaellenességre utal, de javasolható az “Antismeret” névre való áttérés. Ugyanis a szócikk a rovás témakörben az ismeret hiányáról árulkodik. 

A szintem minden félmondatban előforduló tárgyi tévedéseket és hiányosságokat most félretéve, most főleg az utolsó mondat megállapításának javítására hívnánk fel a figyelmet: A rovás a mai napig élő íráskultúra, mely az utóbbi években visszafordíthatatlanul teret nyert a mindennapokban is. 

A kereszténység pedig nem megsemmisítette a rovást, hanem nevében néha próbálkoztak csak vele (mint ma a liberalizmus, vagy modernizmus jegyében kísérlik meg az ellenérdekeltek).

 

Kapcsolódó cikkek:

Share