Rovás abc levelezőlap – Rákosi korszakból

A kommunusta diktatúra legsötétebb éveiből is maradtak fenn rovásábécés levelezőlapok.

Rováslelet Rákosi korszakból

Az alább bemutatandó két levelezőlap feladója Ica, címzettje  Hilhema Fülöpné (Biculka). Azért különlegesek ezek a levelezőlapok, mert 1940-as évekből megmaradt rovás ábécét ismertető levelezőlapokat hasznosított a feladója, másrészt nem akadt fenn a postai ellenőrzésen. A kiadótól, Nagy Sándor Kászontól már ismerjük ezeket a lapokat, de eddig nem láttunk arra példát, hogy az 1950-es években rovásos lapokat küldjenek egymásnak az emberek, amikor a nemzeti megnyilvánulásokat nem tolerálta az akkori államhatalom. Így különösen pikáns, hogy épp Rákosi Mátyás születésének 60. évfordulóján adták fel ezeket a lapokat, legalább két alkalommal.

Sajnos egyiken sem látszik bélyegző. Ugyanakkor az egyik levelezőlapon szerepel a feladó által írt dátum: 1952. március 31. Díjszabás is változott, a 40 filléres bélyegen a Központi Pályaudvar Budapest szerepel, míg a 60 filléresen a Rákosi Mátyás kultúrház látható. Ettől lesz igazán érdekes ez a lelet.

Ez az ősmagyar írás (rovás) betűsora

“Ősi turáni műveltségünknek egyik letagadhatatlan bizonyítéka. Idegennek és nehéznek látszik pedig könnyen megtanulható. Az itt bemutatott szegletes alakzat fába, kőbe vésésnél érvényesül, írásnál azonban kerekded is lehet. Díszitő, művészi munkáknál különféleképpen, szebbnél-szebb változatokban alkalmazzuk. A rovás iránya jobbról balfelé haladó sorok. A szavakat függőleges pontok választják el egymástól.

Rovást ismertető könyvek: Dr. Sebestyén Gyula: “Rovás és rovásírás” (Magyar Néprajzi Társaság kiadása, 1909); Németh Gyula: “A magyar rovásírás” (Magyar Tudományos Akadémia kiadása, 1934)

Kiadja: Nagy Sándor, Debrecen, Csapó u 27.”

Melyik korszak rovásemlékének kell tekinteni a Rákosi korszakban feladott rovásábécés levelezőlapot?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share