Új NAT – Wass Albert rovással

Az új Nemzeti Alaptantervben végre helyet kapott Wass Albert is. Nemzeti elkötelezettségű tanároknak az sem lehet gond, ha rovott könyvéből olvasnak fel.

NAT-rendszerváltás 

Az 1989 utáni nemzeti alaptantervek többnyire a korábbi korszak évtizedeinek örökségét toldozták-foldozták, s legnagyobb lemaradást az identitást meghatározó tantárgyak terén – történelem, irodalom – halmoztak fel. Az új NAT felvállalta, hogy legalább részben pótolni igyekszik a hiányosságokat, mint például a megerősödő nemzeti önazonosság képviseletét.

Természetesen semmi nem tökéletes és nincs olyan megoldás sem, amely minden társadalmi, világnézeti csoport igényét teljességgel kielégíti. Marad tehát az egyensúly és a kompromisszumok iránti törekvés, mint
vezérelv.

Fotó: Pedagógusok (!) Demokratikus Szakszervezete (FB) #nonat

Fasisztázás helyett olvasás

A megosztott magyar társadalomban sajnos a szakmai párbeszéd helyett a NAT révén is aktuálpolitikai csoportérdek melletti kardcsörtetés vette a kezdetét. Viták helyett harcokat, érvek helyett a címkézést, a tárgyilagos tudás helyett pedig politikai propagandát láthatunk. Így ragadtatják magukat a magyar nyelv és irodalom egyes oktatói arra, hogy pl. Wass Albertet a megszálló román kommunisták koncepciós vádjaival illessék – ezzel teljes szakmai és emberi alkalmatlanságról állítva ki bizonyítványt.

Wass Albert – rovással is

A rovótársadalom még emlékszik arra, mikor a 2010 előtti hatalom és megmondó emberei a magyarság egyik legfontosabb szellemi kincsét, a magyar nyelv önálló írásrendszerét – valamint annak használóit, kutatóit és tanítóit – fasisztázták. Szerencsére azóta az SZDSZ-es kultuszminisztériumi korifeusok már történelem szemétdombjára kerültek, drága Bolgárúr sápítozása is a múlté és a rovásműveltség soha nem látott fejlődési irányt vett. 2009-ben a bal-liberális hatalomnak már Gárdonyi Géza sem volt eléggé progresszív, az akkori kulturális tárca az Egri csillagokat is zanzásítani akarta. Erre válaszként jelent meg a történelem első teljes egészében rovott könyve – Gárdonyi eredeti szövege alapján – az Egri csillagok rováskiadása. Az azóta elkészült rovásos könyvek közt Wass Albert klasszikusa is megtalálható – 2013-ban adta ki a Rovás Alapítvány az Adjátok vissza a hegyeimet.

Bár sajnos nemzeti írásrendszerünk még nem része a NAT-nak, de legalább az irodalmi tananyag közt több olyan mű is szerepel, melyet akár rovással is olvashatunk.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share