Szalontai diákok Sátoraljaújhely vendégei

A magyar diákok és tanárok találkozóján a tartalmas programok között rovásírásversenyen is részt lehetett venni Sátoraljaújhely meghívására.

Szalontai diákok Sátoraljaújhely vendégei

„Jöjjetek, keressétek fel a Magyar Kálváriát, merítsetek itt erőt a megprobáltatások elviseléséhez, lankadatlan kitartást munkáitokhoz, reményt és bizakodást a szebb, a boldogabb jövőre…” (Dr. Orbán Kálmán polgármester, 1936).

A Magyar Kálváriánál

Magyar Kálváriánál

Az Arany János Elméleti Líceum öt diákja – Török Orsolya Irísz, Bordás Dániel, Dani Norbert, Kovács Ádám, Lakatos Tamás –, valamint Aszalós Ágnes kísérő tanár a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően részt vehettek július 4–10 között az immár XVII. alkalommal megrendezésre került Magyar diákok és tanárok találkozója a magyar kálvárián elnevezésű táborban, mely ismét a Magyarország és Szlovákia határán található Sátoraljaújhelyen volt megrendezve egy festői helyszínen, a Magyar Kálvária szomszédságában.

Az idén rekordszámú táborozó vett részt a rendezvénysorozaton, közel 450 diák a Kárpát Medence magyarlakta területeiről: Erdélyből, Partiumból, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Magyarországról. A diákok és tanáraik csoportokra voltak bontva, és a hét folyamán számos feladatot kellet teljesíteniük, amelyek mind a meglátogatott helyszíneken elhangzott információk felhasználásával valósultak meg. A hat nap alatt számtalan kiránduláson vettünk részt: jártunk Kassán II. Rákóczi Ferenc sírhelyénél, megnéztük a Füzéri várat, jártunk Borsiban II. Rákóczi Ferenc szülőhelyén, Dobóruszkán Dobó István sírhelyénél, Nagyszelmencen a kettéválasztott falúban, meglátogattuk Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumát, Kazinczi Ferenc sírhelyét, jártunk Sárospatakon, ahol meglátogattuk a Sárospataki várat, a Református kollégium könyvtárát, az iskola múzeumát, a Katolikus Dómot, valamint Sátoraljaújhelyen, ahol városnézésen vehettünk részt, miután megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc mellszobrát. Sátoraljaújhelyen a tanároknak lehetőségük nyílt meglátogatni a Kazinczy Múzeumot, ahol Kazinczy életével, valamint a környék élővilágát bemutató tárlatokkal ismerkedhettek meg. A Magyar Kálvária emlékhelyére kétszer is sikerült eljutnunk.

A hét folyamán számtalan érdekes előadáson is részt vettünk: meghallgattuk Raffay Ernő Trianonről szóló előadását, Godzsák Attila A Magyar Kálvária története című előadását, Mónus József A zászló tisztelete, Takaró Mihály Wass Albertről című előadását, Balázs Géza A magyar nyelv gazdagsága, valamint Zubánics László Malenykij robot című előadását. A tanárok részt vehettek Kováts Judit Elszakítva című könyvének bemutatóján. A kulturális események folytatódtak egy remek színházi előadással, amelynek címe Zoltán újratemetése volt a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában. A székelyföldi Boróka Táncegyüttes remek előadását mind a nyitórendezvényen, mind pedig a záróünnepségen is megtekinthettük. A Boróka táncegyüttes a tábor alatt többször is táncházat vezetett, amely remek hangulatban telt. Szerda este a Credo zenekar koncertjén vehettünk részt, csütörtökön pedig lehetőségünk nyílt az Inox zenekar remek rock koncertjét meghallgatni. A hét egyik legszebb eseménye a trianoni határhoz való fáklyás felvonulás volt, ahol egy Kárpátaljáról származó diák, tanár és egyetemista megkoszorúzta az emlékhelyet.

A hét folyamán a Sátorelő Íjász Klub bemutatót tartott és a diákoknak lehetőségük volt kipróbálni az íjászkodást. Szerdán számtalan sportversenyen vettek részt a fiatalok: kispályás labdarúgás, asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, amelyek nyerteseit a záró tábortűznél díjazták. A hét során a diákoknak lehetőségük nyílt részt venni rovásírás- és versmondó versenyen is.

A táborban mind a diákok mind pedig a tanárok élményekkel, emlékekkel, valamint új barátokkal gazdagodhattak. Reméljük, hogy a következő nyáron ismét találkozunk.

Aszalós Ágnes, pedagógus

(reggeliujsag.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share