Délvidék – rovás településjegyzék

alt

Újabb rovásos településjegyzék készült el: Délvidék magyarok lakta településeinek listája letölthető a Rovás Infó honlapjáról!

Hasznos és aktuális: Délvidék településjegyzéke

Jelenleg éppen a migránsok rohama alatt áll a trianoni békediktátummal elszakított, magyarok által is lakott országrész, Délvidék, más néven Vajdaság. A településnevek listájának közreadásával a szerkesztők célja a magyar testvéri kapcsolatok megerősítése ebben a helyzetben – a hírekben gyakran felbukkanó délvidéki településnevek megismertetésével.

Kiss András fáradhatatlan szervező munkájával elérte, hogy immár bárki számára hozzáférhető a teljes Délvidéki településjegyzék, amelyben a mai szerb elnevezés a magyar névvel párban jelenik meg. A magyar elnevezések két írással, a latin és a korszerű székely-magyar rovással kerültek be a digitálisan elérhető kiadványba. A szerb elnevezések is két írással, latin és cirill ábécével is olvashatók. A magyar nyelvű településnevek két részre oszthatók: a hivatalosan (!) is használható magyar településnevek a mai elnevezési állapotokat tükrözik, ezt rovásítottuk. Azonban sokszor más volt a település régi történelmi neve, ezek külön oszlopban kaptak helyet.

A települések mellett a jelenlegi (ismert) irányítószámok segítik a helyes postai címzést.

A kiadvány elején a Délvidék rovásfeliratos címere kapott helyet, mely Pécsi L. Dániel munkája. A kiadvány adatgyűjtését Faragó Imre végezte, a rovásra átírás a Rovás Alapítvány közreműködésével készült el.

Olvasóink visszajelzései alapján folyamatosan frissítjük a településjegyzéket, esetleges észrevételeiket, javaslataikat a szerkesztőség címére várjuk: szerk@rovas.info

irszam-delvidekreszlet2

Részlet a Délvidék településjegyzékéből (2015)

  • Délvidék rovásos településjegyzéke letölthető innen (PDF) (17 oldal, A4 méretben nyomtatható)

Kapcsolódó cikkek:

Share