Kétfarkú választási rovás plakát

Az Európai Uniós választási kampány elkezdődött, s máris alkotott egy rovásos plakátot a Kétfarkú Kutyapárt.

EU választások – ki használja a rovást?

A 2019-es választási kampány elindult. ennek első terméséről adunk hírt, szemfüles olvasónk jóvoltából. Az alábbi kézzel rótt plakátot a Nyugati aluljáróban sikerült lefényképezni az MKKP standjánál.

Rovásfeliratos választási plakát – Magyar Kétfarkú Kutyapárt (2019.04.13)

Rátérve a rovásos plakátra, elmondhatjuk, hogy magas színvonalon űzik a rovás tudományát, tehát a helyes- és összerovással immár nincsen gond. Sőt, az évszámot is sikerült leírni. A rovásszöveg az alábbi:

Európai parlamenti választások – 2019 MKKP

Már-már bibliofil ínyecség az alatta lévő írás, mert ugyan cirill betűkészlettel, de szintén magyar nyelven írták fel ugyanezt a szöveget. Amennyire ez ma viccesnek tűnik, bizony a szovjet megszállás után felmerült az a lehetőség, ahogy a többi szovjet tagköztársaságnál, Magyarországon is áttérhettek volna a cirill ábécére. Urban legend, vagy sem, szerencsére nem ez történt, de ugyanennyire izgalmas lenne, ha legalább a többi párt is használná a rovást.

Eddig toronymagasan az MKKP vezet a rovás alkalmazás terén, a Jobbik láthatóan kidőlt a sorból, pedig már az MSZP és DK is alkotott emlékezeteset. A kormánypárt továbbra is nyomást gyakorol az Okmányirodákra, nehogy valaki rovásos aláírást biggyesszen oda az adatlapra, de erre is lesz majd orvosság hamarosan.

A másik plakáthoz csak annyit fűznénk hozzá, hogy fején találta a szöget: a Nagy Magyarország kontúrjába helyezett Európa térképnek van történelmi alapja: Európa sok országának uralkodói Árpádházi királylányokat vettek el feleségül, s mai napig nagy tiszteletnek örvendenek: skóciai Szent Margittól, Szent Erzsébeten át a Konstatinápolyi Piroskáig formálták új országuk politikai, társadalmi, vallási szemléletét.

Így ez a két plakát együtt ugyan viccként került ki a viccpárt jóvoltából, de mégis történelmi mélységében fogalmazta meg az aktuális Európai Uniós választás tétjét: Európa keresztény marad-e, használhatják-e az őslakosok az írásukat?

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share