Bombariadó és antifa rovás

Az antifák riogattak már náci rovással, de eddig olyasmit még nem láttunk. Van viszont szélsőbalos terror-rovás. Bombariadó Budán.

Ki kavarja itt a málnalekvárt?

Figyelemre méltó, hogy leginkább azok a csoportok keverik a rovást a pártpolitikába és az ideológiai harcokba a, akik aztán pontosan erre hivatkozva próbálják meg a rovásműveltséget kiiktatni a mindennapi életből, a hétköznapok összes területéről. Ahogyan ez meg vagyon írva a klasszikus bolsevik tankönyvekben.

Bár a rovótársadalom döntő többsége egységes nemzeti szimbólumként és mindenek előtt élő, funkcionális írásként tekint a rovásra, az írásműveltségünkben rejlő szellemi erőtől hivatásszerűen rettegők nem nyugszanak. Folyamatos a nácizás, amelynek egyik alapját pont azzal teremtik meg, hogy – gyanús magyarországi segédlettel – a nemzetközi szabványosításban a germán rúnákkal megegyező névre (Runic) keresztelték át a székely-magyar rovást.

Ebben a közegben aztán a Szanyi kapitány szerint “zakkant bolsi milliárdos” már nyíltan a rovástáblák kiirtásával fenyegetőzik, a szélsőbal pedig a Becsület napja megemlékezései ellen tiltakozva már terrorfenyegetéssel (bombariadó) is igyekszik a rovás elleni karaktergyilkosságot fokozni. Kommunista jelmondat alá egy proli káromkodást helyeztek el rovással az erőszakos akció helyszínén.

no pasaran rovasal

No Pasaran alatti rovásszöveg: Menjetek a pi**ba (2013.02.08)

 alt

A Societas ugyanezt a betűtípust alkalmazta a Jobbik Iroda elleni zugplakátoláskor (2011.01.17)

Ha tippelni kellene az alkotókra, akkor érdemes egy korábbi baloldali akciónak utánanézni, vagy annak, amikor egy gránáthoz mellékeltek rovásos üzenetet. Bár sokat nem kell kutatni, hiszen a Szolidaritás maga rakta fel a molinó rajzát a Facebook oldalára. A betűtípus pontosan ugyanaz, amit a Societas használt három évvel ezelőtt.

A híradásokban egyébként tévesen hitték a média(segéd)munkások, hogy a “No pasaran” alatt ugyanaz a szöveg található rovással. Ezúton hívjuk fel a figyelmüket, hogy nekik is érdemes lenne elkezdeni az ismerkedést a rovásábécével, hogy ne kerüljenek ilyen cikimód dilettáns helyzetbe.

Innen is üzenjük nekik, hogy ők sem fognak áttörni! No pasaran! S, ha már az útirányt ilyen szépen meghatározták, indulhatnak is oda.

(Rovás Info)

 alt

“No pasaran” alatt rovással: “menjetek a picsába”
– mindezt a Szent Koronás címer felett produkálta a szélsőbal.
(Kép forrása: origo.hu)

Bombariadó a Clark Ádám térem (Index.hu)

(2014.02.08) Háromnegyed 12 óta bombariadó miatt le van zárva a Clark Ádám téri körforgalom, és így a Lánchídat és az Alagutat is lezárták az autósok előtt, mindkét irányban. A téren a gyalogosok közlekedését sem engedi a készenléti rendőrség, és a budai oldalon a Lánchíd alatt járó villamok sem járnak. Arról nem lehet tudni, hogy mikor oldják fel a bombariadót.

WP 002736

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán fél egy körül közölte, hogy a 16-os, a 86-os és a 105-ös autóbusz terelt útvonalon közlekedik, és a Budavári Sikló sem szállít utasokat a bombariadó miatt. A hatósági zárás ideje alatt a 16-os és a 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon, a 86-os busz pedig a Csalogány út – Margit körút – Krisztina körút útvonalon halad.

A környéken két tüntetést is tartanak, ezért a helyszínen lévő kollégánk szerint rengeteg rendőr van: csak a Sándor Palotánál 9 rendőr kisbusz állomásozik. Szélsőjobboldali szervezetek a becsület napja alkalmából tartanak megemlékezést, de tudósítónk szerint nincsenek sokan, a Lánchídnál legfeljebb néhány tucatnyian vannak (sok külföldi turista társaságában).

Egy óra előtt nem sokkal megjelent a helyszínen Zagyva György Gyula Jobbikos képviselő, aki kérte, hogy engedjék át őket a Vár felé a Lánchídról. A rendőrség ezt nem engedte, ezért a jobbikos képviselő felhívására átmennek a Deák térre, ahonnan remek taktivával átmetróznak a Széll Kálmán térre.

Gyújtós vagy visszaszámlálós bomba? – kérdezte egy kisgyerek a Clark Ádám téren, miközben szülei a rendőröket próbálták faggatni a bombariadó okáról. A rendőrök már szalagokat feszítenek ki a tér köré, ezért nem valószínű, hogy hamar feloldják a lezárásokat.

Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz – ez pedig nagyjából ötven skinhead karszalagjára volt írva, akik hátulról érkeztek meg a Sándor Palotához.

A szélsőjobboldali eseménnyel szemben pedig nagyjából száz antifasziszta tüntet a Vár túloldalán lévő Dózsa György szobornál. A pesti rakparton pedig a Tisztelet Társasága és a szociáldemokraták emlékeznek meg a zsidó áldozatokra, tucatnyian.

A Sikló melletti korlátra egy molinót feszítettek ki, amelyen a “No pasaran” (nem törnek át) felirat olvasható, alatta ugyanez rovásírással. (A “No pasaran” a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Antifasiszta rovásfeliratok…
  • Mi van a rovott üzenettel?
  • Gyurcsány a rovástábla ellen
Share