HVG esete a gárda rovásfelirattal

Hihetetlen, de egy hónapnyi körmöcölés után elolvastak egy rovásfeliratot a HVG-nél, csak azért, hogy gárdaveszélyről szirénázzanak.

Gárdisták biztosították a törzsi gyűlést

Gárdista önkéntesek biztosították a pár héttel ezelőtt megrendezett Kurultáj “törzsi gyűlés” rendezvényét, többek közt az árpádsávos pajzzsal és oroszlánnal díszített, jellegzetes sapkájukat viselve. Ez nem szabálytalan ugyan, de mindenképpen pikáns. Volt, ahol egymás mellett “posztoltak” a rendőrökkel – derül ki a helyszínen készült fotókról. Ráadásul a gárdisták ingyen vállalták a biztosítás feladatát a “rokontudatú népek ünnepén”, pedig az Orbán-kormány 300 millió forintos támogatást adott a megrendezésére. A türkök mindenesetre kitüntették Lezsák Sándort, az eseményt megnyitó Kövér László pedig a hun nyílzáportól is el tudott jutni a kultúrharcig.

Nem vezetünk nyilvántartást arról, hogy a rendezvényt biztosító önkénteseknek volt-e vagy van-e tagsága más társadalmi szervezetekben, civil szerveződésekben – közel egy hónapba telt, mire ezt a hárító választ sikerült kicsikarni az augusztusban megrendezett Kurultáj szervezőitől. Ezzel láthatóan pontosan elkerülni próbálták az érdemi választ, a hetek óta, többször megismételt kérdésünk ugyanis az volt: hogyan fordulhat elő, hogy az egykor betiltott Magyar Gárda külsőségeiben feszítő gárdisták biztosították a több százmillió forintos kormányzati támogatással megrendezett eseményt? Méghozzá teljes harmóniában a rendőrséggel, amelynek anno már akkor is intézkednie kellett (volna), ha csak meglátta a 2009-ben feloszlatott szervezet szimbolikus ruhadarabjait viselő tagokat.

Az elmúlt napokban a Kurultájon szintén felvonuló türkök sajátos ismertségre tettek szert Orbán Viktornak köszönhetően, azonban a gárdista jelenségre közvetlenül az augusztus 10-12. közt Bugacon megrendezett „Magyar Törzsi Gyűlés”-t követően hívta fel a figyelmünket az egyik látogató. Erről több fotót is készített a helyszínen, amelyeket átadott a hvg.hu-nak. Látszik, ahogy sorfalat állnak a nézősereg előtt, posztolnak a fontosabb csomópontokban, sőt, a gárda múltja miatt vicces módon közvetlenül egy rendőrautó szomszédságában posztolva is éppen „szolgálatot teljesítenek” önkéntesként a jellegzetes fekete kiegészítőket viselő gárdisták. Mindezt megerősítik azok a felvételek, amiket a Kurultáj alatt-után posztoltak lelkesen a Facebookon a szervezet tagjai. Ezt névtelenséget kérve megerősítette egy belső forrásunk is, szerinte a Magyar Gárda jogerős betiltását követően létrejött Új Magyar Gárda vezetői, illetve tagjai láthatók több fotón.

Mindez jogszerű, a helyszínen jelenlévő rendőrök sem szegték meg intézkedési kötelezettségüket, amikor végignézték, ahogy a gárdista „önkéntesek” biztosítják a sok ezer vendéget vonzó eseményt. Hiszen ők már a kvázi utódszervezetként létrehozott újabb formációhoz köthetők, másrészt úgy voltak felöltözve, ami csak emlékeztet a nyilvános rendezvényeken betiltott viseletre. Így a fekete bakancshoz és nadrághoz a Kurultáj saját fekete reklámpólóját viselték.

Ugyanakkor forrásunk szerint elég megnézi a fotókon látható sapkát: „a sapkarózsa az árpádsávos pajzzsal és oroszlánnal, alatta pedig a szent koronát ábrázoló kitűző”. Elmondta, a betiltás óta gyakorlat, hogy ilyen közösségi rendezvényeken, illetve közterületen úgy tűnnek fel ezek a gárdista ruhadarabok, hogy a viselőjük emiatt ne legyen felelősségre vonható. Állítólag vannak tagok, akiknek ruháján a betiltott gárdaegyenruha jellegzetes oroszlánja is ott van, csak eltakarják egy levehető, rovásirásos felirattal. „Amikor magánterületen gyűlnek össze, akkor ezt le lehet venni” – magyarázta.

Legális, csak pikáns: 300 millió forint kulturális támogatásból ment a törzsi gyűlés

Információink szerint évek óta így zajlik az esemény biztosítása, az önkéntesek térítés nélkül vállalják a biztosítási teendőket. Mindez – ha jogilag nem is kifogásolható – mindenképpen érdekes, hiszen a törzsi gyűlésre az év végi osztozkodás közepette az Orbán-kormány egy kormányhatározattal 300 millió forintot adott „kulturális célú támogatás”-ként a szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítványnak.

A rendezvény fővédnöke pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt, aki az idei megnyitón a parlament felsőházi termében fogadta az Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére érkező csoportokat.

A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűlnek össze, és nem először bizonyítják: a több ezer kilométeres távolság legyőzhető

– mondta köszöntőjében Lezsák.

A nyílzáporról beszélő Kövér, türk kitüntetés Lezsáknak

A bugaci helyszínen pedig maga az Országgyűlés elnöke, Kövér László tartotta a megnyitó beszédet, amelyben a Kurultájt „a magyar kulturális önrendelkezési igény kinyilvánításának legnépesebb fórumának” nevezte. A házelnök az egykori hun lovasok nyílzáporát megidézve azt mondta, hogy modernnek mondott világunkban egy hasonlóan pusztító harcmodor terjedt el: akinek meg akarják szállni a területeit, annak először a tudatát igyekeznek megszállni, de a „magyar néplélekről” szóló beszédébe még az Orbán-kormány tudomány elleni harcát is bele tudta csempészni.

Nem tudjuk, a házelnöknek feltűntek-e a 300 millió forintos közpénzből tető alá hozott rendezvényt biztosító önkéntesek és a gárdisták közti hasonlóságok. Darkhan Kydyrali, a Türk Akadémia elnöke mindesetre méltatta a Kurultáj fontosságát, és saját türk kitüntetésüket adományozta Lezsák Sándornak. A szintén jelenlévő Hüseyin Sözlü, Adana polgármestere pedig Törökország elnökének Recep Tayyip Erdogan üdvözletét tolmácsolta.

Nem kapnak pénzt a közpénzből támogatott rendezvény gárdista önkéntesei

Elsősorban önkéntesek látták el a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultáj biztosítását, egyes feladatokkal pedig a Hori-zone Kft. vagyonőreit bíztunk meg – válaszolta többszöri rákérdezés után Varga Zoltán, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány technikai igazgatója. „Az önkéntesek többsége már hosszú évek óta, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi a rendezvény biztosítását, így a forgalom irányítást, útbaigazítást” – tette hozzá.

„Arról, hogy közülük valakinek volt-e vagy van-e tagsága más társadalmi szervezetekben, civil szerveződésekben vagy egyéb baráti társaságokban, nem vezetünk nyilvántartást, mivel az önkéntesek toborzásánál ilyen szempont vagy követelmény nincsen” – reagált a biztosításban részt vevő gárdistákra vonatkozó kérdésre.

Megkerestük Mészáros Istvánt, az Új Magyar Gárda főkapitányát is, aki elismerte, hogy a gárdisták részt vettek az esemény körüli teendők ellátásában, így a résztvevők útbaigazításában, informálásában, de bővebben nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

A Magyar-Turán Alapítvány részéről elismerték, hogy a rendőrség jelen volt, de a biztosításban szerintük nem vettek részt. Arra nem kaptunk választ, hogy a fotók alapján szintén jelenlévő Betyársereg tagjai pontosan milyen feladatot láttak el.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy rendőreik a Kurultáj „külső biztosításáért feleltek, azon belül is a folyamatos és akadálymentes közlekedés, illetve a közrend és közbiztonság fenntartásáért”. „A rendezvény belső biztonságáért a szervezők által felkért személyek feleltek” – tették hozzá, de az „esetlegesen bekövetkező rendbontások, jogsértések megfelelő kezelése érdekében a szükséges mértékben kollégáik is jelen voltak a rendezvény területén”.

Az egyik birtokunkba került fotó alapján azt is firtattuk, tényleg együtt „posztoltak”-e a gárdistákkal, és mit gondolnak a rendezvényt biztosító önkéntesek jellegzetes viseletéről. A rendőrség viszont csak annyit tapasztalt, hogy „a rendezvény belső biztonságáért felelő személyek a korábbi évekhez hasonlóan fekete pólót és nadrágot viseltek”, és „tudomásuk szerint a Magyar Gárda és a Betyársereg szimbólumai nem voltak fellelhetők ruházatukon”.

Mutatjuk az egyik helyszínen készült fotót az egyik autóról, amelyen rovásírással jól láthatón az áll, hogy Magyar Gárda:

Magyar Gárda rovásfelirat 

(hvg.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share