Kurultáj és balos fantázia

alt

A Népszabadság megint túllőtt a célon. A Kurultáj alázásához kitalált helyszíni “riportja” teljesen átlátszó, nettó ostobaság. Frissítve.

Egyes, üljön le Kácsor fiam! Maga nagyon hülye!

… s nem kicsit – idézhetnénk a ballib bértollnok, Kácsor Zsoltnak szellemi atyját, a “zakkant bolsi milliárdost“. Bizonyára a Népszabó szerkesztőségének komcsiszauruszai már rég nem mozdulnak ki belvárosi számítógépeik mellől a gaz-náci magyar ugarra, így aztán a gyűlölködést szolgáló képzelt riportjaik egyre jobban elrugaszkodnak nem csak a valóságtól, hanem a józan észtől is. Mintapélda erre Kácsor elvtárs szerzeménye, ami inkább kabarétréfára sikeredett, mint sem a szándékozott magyarellenes uszításra. Tulajdonképpen örülhetünk, mert a szánalmas újságírás-paródia már a célközönséget is inkább kényszeredett nevetésre készteti (érdemes belelvasni a megjegyzésekbe). Örömünket fokozza a “Rovásírást az alaptantervbe” mozgalmat népszerűsítő fényképük is.

Ha mást nem is, de a cikk elejét mindenképp javasoljuk olvasóinknak, hogy a napjuk derűvel induljon. A ballib sajtótermék vágyálmaiban a csíki hagyományőrző székely család 6 éves kislányát a nagymagyarországosra szétvarrt, szőröshátú apa a Székely Himnusz éneklésével bünteti óvatlansága miatt, de a Kurultájon nevelkedő kisded elpicsorog, mert Shakirát szeretne inkább előadni a lovak mellett :D.

No, de Kácsor elvti, hát ilyesmiről még a Magyar Bálint SzDSz-e sem képzelődött. Mielőtt hülyeségeket firkál, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Frissítés:

A hozzászólások közé illesztettük cikkünket … kíváncsian várva, hogy mi lesz a válasz. A Népszabó régi-jó bolsevik stílusban cenzúrázta a bejegyzést 🙂

(Rovás Infó)

Kurultáj – társasjáték halálosan komolyan (Nol.hu)

A bugaci rendezvényen kiderült: sokkal izgalmasabb IX. századi sámánnak öltözni, mint például múlt századi szociáldemokratának. Az ősi összejövetel szigorú házirendje egyébként nem tiltja, hogy bárki Szálasi-pólóban feszítsen.

A bugaci Kurultájon, a Magyar Törzsi Gyűlésen az egyik kamion árnyékában hűsöl mellettem egy bő pásztorgatyát viselő úr, akinek a pólóján “Trianon: Nem, nem, soha!” felirat szerepel, s aki egyszerre csak ízes magyarsággal rákiált a hatéves forma kislányára:

– Ha még egyszer a ló alá mész, igen megverlek!

Majd a kislány megszeppenését látva, békülékenyen hozzáteszi:

– Na jól van, énekeld el a székely himnuszt!

– Jaj, ne, azt utálom! – vágja rá a kislány. – Nem lehetne Shakirát?

Az apának olyan szép kiejtése van, csíki magyarnak vélem.

– Székelyföldről jöttek maguk? – fordulok hozzá, de nemet int:

– Á, sokkal messzebbről!

– Honnét? – nézek rá, mire nyugat felé mutat:

– Nagykanizsáról.

A szomorú pásztornak öltözött nagykanizsai ember később leveszi a pólóját, s látom, hogy a széles, szőrös hátára rátetováltatta Nagy-Magyarország térképét kékkel. Erről persze rögtön a feleségére gondolok. Szegény asszony. Ezek szerint még a hitvesi ágyban is történelemleckében van része, ha férje aludni tér. De a következő pillanatban megjön az asszony, s látom, aligha bánja azt a tetoválást, hiszen ő is hagyományőrző: honfoglaláskori menyecskét alakít, vélhetően László Gyula rajzai alapján. Jobbjában visszacsapó íj, s látom, használta is, mert a bal alkarja már teljesen vörös, szétverte az íj húrja.

– Miért nem vett föl alkarvédőt? – kérdem tőle sajnálkozva, mire büszkén legyint:

– Az őseink sem hordtak! Akkor én is kibírom!

– Szerintem hordtak, mert attól, hogy régen éltek, még nem voltak hülyék – válaszolom neki, de nincs vitatkozós kedvében. Úgyhogy sétára indulok a több ezer fős tömegben, de folyton meg kell állnom, mert hihetetlen figurák jönnek szembe.

140810kurultaj21_kony

Rovás Sátor a Kurultájon – Konyhás István / Népszabadság

A rendezvény házirendje szerint ?a Hagyományőrzők mind ruházatukkal, felszerelésükkel és viselkedésükkel méltó módon képviselik honfoglaló őseink, valamint a Kárpát-medencében élő hun és avar ősök hagyatékát, példát mutatnak a társadalomnak emberségből, magyarságból, hazaszeretetből. Nem megengedett a pártok, politikai szervezetek szimbólumainak, jelszavainak szervezett megjelenítése vagy olyan megnyilvánulás, amely a magyarság és a rokon népeinek önérzetét, vallási meggyőződését, hagyományait, nemzeti szimbólumait sértik?.

alt

Egy igazi hagyományőrző nem használ alkarvédőt
Fotó: Konyhás István

Milyen jó lett volna, ha egyesek ezt be is tartják, különben nem mászkáltak volna a tömegben olyan fiatalok, akiknek a pólóját Szálasi Ferenc arcképe díszítette. Sőt a házirend szerint el kellett volna távolítani a rendfenntartókat is, ők ugyanis éppen úgy néztek ki, mint a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda emberei: szúrós tekintetű kéményseprőnek öltöztek.

Amúgy megjelent itt a mai magyar szélsőjobbos szubkultúra megannyi eleme, a mozgalom szervezettségét tanítani kellene. Rá is férne a magyar baloldalra a saját szubkultúra kialakítása, bár tagadhatatlan: sokkal érdekesebb IX. századi sámánnak öltözni, mint unalmas XX. századi szociáldemokratának.

A rendezvényről nem hiányoztak a szélsőjobbos könyvárusok sem, akik Wass Albert és Nyirő József kötetei mellé kirakták a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét és a Nemzetközi zsidót. Ettől eltekintve éppen úgy érzem magam, mintha forgatáson lennék, ahol sajnos nem sikerült időben eldönteni, hogy pontosan melyik történelmi korban játszódik a film. Messze a sokaságtól, az egyik fa hűvösében látok egy sámánnak öltözött férfit, akinek olyan varkocsa van, mint a gonosz irokéz indiánoknak a filmekben. Ez az ember egy sámándobot ver, torokhangon dudorászik, az előadását pedig lenge öltözetű, középkorú nők hallgatják révülten mosolyogva.

A Kurultájon látott viseletek nagyjából ezer év eltérést mutatnak: látok IX. századi sztyeppei lovas harcost, XIII. századi tatárt, XVI. századi török akindzsit, XIX. századi pusztai betyárt, s persze egy sor olyan alakot, aki talán maga sem tudja, hogy kicsoda. A Kurultáj ugyanis valójában nem más, mint egy társas identitáskereső játék, csak nem gyerekek játsszák, akik még kinövik, hanem saját magukat halálosan komolyan vevő felnőttek: egy elképzelt hagyomány bűvöletében.

(Az írás a Népszabadság 2014. 08. 11. számában jelent meg.)

(Népszabadság – eredeti cikk)

Kácsor elvtárs korábbi írásai:

Kapcsolódó cikkek:

Share