A népi hagyományok átadása a Mítosz Mesegalériában

Faddon áll egy meseház, benne rovásos képekkel…

A népi hagyományok átadása a Mítosz Mesegalériában

A hagyományőrzés és a népművelés, valamint ezen ismeretek átadása fontos része a legtöbb vidéki térségnek. Sok helyen tartanak népművészetekkel kapcsolatos foglalkozásokat, hogy a jövő generációja is megismerhesse azt, amit őseink ránk hagyományoztak. Erre igazán egyedi példa az a Tolna megyei Faddon található Meseház, mely különleges módon szövi össze a művészeteket, a hagyományokat, nyúl vissza gyökereinkhez és a gyerekek számára igazán közérthetően, mese útján közvetíti az üzenetet.

Gáti Mariann, a különleges világ megalkotója, Tolna megyei Príma díjas művésznő. Többféle művészeti ágban is jeleskedik: fest, szobrászkodik, mesét és verseket ír, majd ezeket könyvbe foglalja. Saját bevallása szerint ez az egyediség teszi olyan különleges hellyé a gyerekek és felnőttek számára is érdekes Mítosz Mesegalériát. Mariann pedagógusi pályáját cserélte a teljes életét átszövő művészetre, de a tanítói múltja fellelhető az általa megalkotott Galéria minden szegletében, minden rendezvényén.

A Tolna megyei településen, dédszülei egykori házában alakították ki életüket, melynek része lett a modern szóval élve lakás- és folyosó galéria, valamint később kisebb pályázati, nagyobb családi segítséggel a kert végében felépített Meseház. Gáti Mariann szobrait és festményeit saját környezetében mutatja be a látogatóknak, de legalább 60 önálló kiállítással is büszkélkedhet határainkon innen, és túl. Immár 25 éve fordulnak meg otthonában és udvarában érdeklődők: külföldi műgyűjtők, iskolás és nyugdíjas csoportok, művészbarátok és turisták egyaránt. Nem csak alkotásait mutatja, de a műhelyébe és otthonába is beengedi az érdeklődőket.

Tartanak foglalkozásokat is a Meseházban, kézműves bemutatót tart a műhelyében Mariann és lehetőség is van kipróbálni egy-egy technikát. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt alkotásain keresztül mutatja be a népi hagyományokat, tanulságos történeteket, mert a mesék ősi magyar motívumokat, a képek rovásírást is rejtenek. Miközben a csodaszarvasról mesél a gyerekeknek, nem csak az ősi magyar kultúra egy darabját ismerteti meg velük. Kultúránk sokszínűsége szinte minden alkotásán tetten érhető: motívumokban, színekben, metaforákban. A képzőművész sok féle módon alkot: fa- és agyagszobrok, népi naiv festmények, paraszt-ikonok őrzik Madonnák, Árgyélus királyfiak és kékfestős magyar leányok képmásait.

Egy másik szobában egész tájházra való kincseket találunk. Dédszülei, férjének családja, több Faddi művész örökül hagyta számára féltve őrzött emlékeit, melyeket egy mini kiállításon a látogatók is megtekinthetnek. Időutazás korokban, és különböző helyszíneken. Tulipános láda az 1800-as évekből, sváb ruhanemű és selyem fejkendők, több mint 150 éves Károli Biblia, és még sok tárgyi örökség található a „mini múzeumban”. Mindegyiknek van saját története, és ezt meg is hallgathatjuk a művésznőtől.

Több könyvet is kiadott már Gáti Mariann, Napból jöttem című kötete verseit tartalmazza, saját illusztrációival, a Járatlan utakon 2011-es könyvében életútját, művészetét mutatja be. 2016-ban készült el legújabb vers és illusztráció gyűjteménye, Kékmadaras dal címmel, melynek népszerűsítésére várhatóan a gyermekek legnagyobb örömére az idei évben sor kerül.

1991-ben elismerő levelet kapott a Vatikánból, miután megérkezett a II. János Pál pápa látogatásának emlékére adott ajándék alkotása a Szent Atyához. 2010-ben az USE beli Los Angelesben és San Diegoban mutatkozott be alkotásaival, melynek nagyon pozitív visszhangja volt mind a helyi magyarok, mind a műgyűjtők, mind pedig a konzulátus részéről. Erről emlékplakett és oklevél is tanúskodik, melyet büszkén mutat be a művésznő, amikor alkotó házában járunk. A rangos elismerések sorát folytatván különdíjat kapott a Meseház 2013-ban az „Év Tolna megyei civil szervezete” pályázaton, majd egy évvel később képzőművészeti életművéért „A Magyar Kultúra Lovagjának” választották.

Könyv István, szintén Tolna megyei képzőművész írta róla: „ A Faddi Meseház a magyar képi nyelv és néplélek, gyermeki lélek és önkifejezés csodálatos megjelenítése a magyarság fennmaradása érdekében végzett missziónak.” A Mesegalériát bemutató kis füzetből idézve: „egy hely, ami 1 órás, sehol nem tapasztalható programlehetőséget kínál gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt”. Csak egyetérteni tudunk!

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

(videkhalozat.eu- eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share