Olvasókönyv: rovás abc és rovástábla

A harmadikosok is találkozhatnak már a korszerű rovás ábécével az olvasókönyvükben.

Rovás oktatás korszerű jelsorral

A Hétszínvirág olvasókönyv tankönyvi engedéllyel rendelkezik, minden általános iskolás kezébe eljut. A tavaly kiadott olvasókönyvben a tanulók megtalálhatják a korszerű rovás jelsort, valamint illusztrációként a Kárpát-medencei rovástábla-mozgalom nyomán született rovástáblákat, és nyomban ki is próbálhatják az elolvasásukat.

hetszinviragcimlap

Az illusztráció készségfejlesztő hatását mutatja, hogy a Rovás Alapítvány által bemutatott mintaórán a gyerekek már azzal fogadták az oktatót, hogy el tudják olvasni a rovástábla feliratát. Ismét bebizonyosodott, az olvasókönyvi példa elsődleges szerepe, hogy rögtön élménnyel gazdagítsa azt a tanulót, aki megpróbálja gyakorlatba ültetni az abc használatát.

hetszinvirag4

A kiadvány 83. oldalán szereplő igen rövid leírás forrásán látszik ugyan a Wikipédia felületessége, de arra nagyon jó, hogy felkeltse a harmadik osztályosok érdeklődését. A Csíki-hegyek utcai általános iskola harmadikosai nagy élvezettel rótták le saját nevüket. Az alapvető szabályt, hogy a székely-magyar rovásbetűket jobbról balra írjuk, hamar megtanulták, így a saját nevük leírásában ez sem okozott már gondot.

A leírt nevek olvasási gyakorlásán túl a Rovósuli alkalmazást vették birtokukba a gyerekek, mindenki digitálisan besatírozhatta a rá eső betűt – amely szintén a Rovás Alapítvány által tipografizált rovás betűkészlettel készült, így egységes megjelenéssel tökéletes kiegészítője lett a Hétszínvirág olvasókönyv rovásírásról szóló részainek.

csikisikola

Az óra hamar eltelt, a következőre is izgalommal készülnek a tanulók, mert már a rovásszámokról is kaptak ízelítőt, a saját házszámukat szintén le tudják már róni. A napközis játékidőre pedig rováskártya memóriajátékot kapott az osztály, gyarapítva azon iskolák széles körét, ahol már használják azt.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share