Rovóírók országos találkozója Százdon

A Rovás Alapítvány is képviseltette magát a felvidéki tanácskozáson.

Rovóírók országos találkozója Százdon

Felvidéki és magyarországi rovásírás-oktatók és rovóírók tanácskoztak Százdon. Ősi tudás, magyar hagyaték címmel a Palóc Társaság által szervezett országos találkozón hangsúlyozták a rovásírás nemzeti identitásunkat erősítő jellegét, az ősi magyar hagyomány ápolásának fontosságát.

„Főleg a rovásírás-oktatók számára szervezzük meg a találkozót. Részben a továbbképzést szolgálja, ugyanakkor tanácskozásra és tapasztalatcserére is lehetőség nyílik az alkalmakon” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke. Mint jelezte, a résztvevők egyfajta támogatást és biztatást kapnak az eseményeken az ősi tudás továbbadásához.

A szombati országos találkozóra a Felvidék több településéről érkeztek résztvevők. Emellett magyarországi rovóírók is eljöttek a százdi Rózsa vendégházba. A nap központi témája a 14. felvidéki rovásíró-vetélkedő előkészítése volt, továbbá szakmai kérdéseket is megvitattak.

Az országos találkozón kiselőadást tartott Patassy Sándor grafikus, honlapmester, aki az első rovásírással írt honlapot ismertette. Mint megjegyezte, számtalan honlap foglalkozik a rovásírással, ugyanakkor még nem készült rovásírással írott weboldal. Az elmúlt két év során szerkesztette meg azt a honlapot, melyet röviden ismertetett. A találkozó résztvevői kitértek a magyar nép és a rovásírás eredetének elemzésére is. Többen jelezték, a rovásírás mágikus csoda, mely által nem csupán az ősi magyar tudás szerezhető meg, hanem a gyermekek írás- és figyelemkészsége is fejleszthető.

A felvidéki rovásvetélkedővel kapcsolatban tartott szakmai megbeszélésen főleg a tartalmi rész, módszertan került terítékre. Jelenleg az országos vetélkedő három részből áll, rovásírásos szöveg hangos olvasása, átírás és magyarosítás. Ebben szeretnének újítani, magyarságismeretre is kiterjesztve a vetélkedő feladatait. „A magyarságunkat erősíti a rovásírás visszatanulása, ezzel együtt a népünk eredetének a megismertetése is szükséges” – hangsúlyozta a találkozón Z. Urbán Aladár.

Mátyás Zoltán, a Rovás Alapítvány felvidéki képviselője a rovásírással rótt kiadványokat, határidőnapló-terveket, illetve egyéb, a tanulást segítő taneszközöket mutatott be a hallgatóságnak.

A Felvidéken számtalan rovásírókör működik, többségük tanintézmények, művelődési házak, valamint szervezetek mellett. Az iskolai forduló legjobbjai körzeti fordulón mérettetnek meg, a legjobb rovóírók kerülnek az országos vetélkedőbe. A tanácskozás résztvevői egyetértésben vallják: ősi kincs van a kezünkben: a rovásírás.

A találkozó végén a résztvevők ellátogattak a Százdtól alig pár kilométerre lévő felsőszemerédi katolikus templomhoz, ahol megtekintették az oldalsó bejárat feletti kőbe vésett rovásírást.

Pásztor Péter 

(Felvidek.ma – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share