Pisi és rovásírás

alt

Az alábbi cíkknek semmi köze a rovásíráshoz, de még a pisiléshez sem, de a balliberális, nemzeti írásunkat cikiző címválasztás – az ismerős…

Még mindig jobb pohárba pisilni, mint a kötelező rovásírás (444.hu)

Akármit talál ki a magyar kormány, a nagyobb pályán játszó török féldemokrácia überelni tudja. Recep Tayyip Erdogan most péládul azt találta ki, hogy ezentúl a török iskolásoknak kötelező legyen oszmán nyelvórákra járnia az iskolában.

Ez a régi török nyelv nem sokban hasonlít a ma Ankarától Isztambulig beszéltre, tele van arab és perzsa jövevényszavakkal, és nem is latin betűkkel írják, hanem arabbal. Még a nemzet máig imádott atyja, Musztafa Kemal Atatürk váltott át a mai verzióra, de Erdogant ez sem zavarja.

A török elnök szerint azért fontos, hogy a nemzet gyermekei megtanulják őseik nyelvét, mert így el tudják majd olvasni azokat a régi dokumentumokat és sírköveket, amelyek hozzásegítik őket a múlt átérzéséhez és átéléséhet. “A történelem azokban a sírokban van” – mondta Erdogan, aki szerint Atatürk váltása arab ábécéről latinra olyan volt, mint “elvágni a nyaki ütőereinket”.

A New York Times által idézett kétgyermekes török anya szerint viszont “az oktatási rendszerünk romokban van, és a kormány ahelyett, hogy megreformálná, olyan maradi tantárgyakat erőltet, amiknek az agymosáson kívül semmi értelme nincs”.

Bede Márton

(444.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share