Sörház rovásfelirat – sajnos nem sokáig

Budapest XI. kerületében rovásfeliratos vendéglátóipari egység, sörház található, sajnos nem sokáig.

Transylvania Sörház

Az erdélyi érzést közvetítő vendéglátóhely felvállalt arculatának része a székely-magyar rovásfelirat is. A felirat két részből tevődik össze: mindkettőben van vitatható hiba – mindamellett, hogy minden elismerésünk annak, hogy egyáltalán rovásfeliratban gondolkodtak.

A TRANSYLVANIA átírásakor az Y helyére a rovás I került (mert ez esetben az Y hangzósítása I-nek felel meg). Akkor viszont az S helyére miért nem került a rovás SZ? Ez alapján a sörház nevét nem lehetne pontosan, betűhíven visszaadni, ha valaki csak a rovásfeliratra támaszkodna – TRANSILVANIA. De a kétírású cégtábla részeként pontosan láthatjuk mit szerettek volna átróni.

A másik felirat átrovása SÖRHAZ, ha elfogadjuk, hogy a Transylvania csupa A betűből áll. Esetleg el lehet mondani, hogy az A és Á hangot ugyanazzal jelölték, hiszen kiejtés szerint TRANSZILVÁNIA a felirat, ez esetben az előbbi megjegyzés tárgytalan, akkor SÖRHÁZ-ként is olvasható.

A rovásfelirat készítője tehát félúton megállt: ugyan nem betűhíven rótta át, de még nem is hangzás szerint, mert ez esetben az A és Á betűket megkülönböztette volna a rovásban is, valamint az S helyett SZ-t írt volna, mert a hely neve kiejtve: Transzilvánia sörház.

Transylvania sörház (Budapest, Bocskai út)

Rovásos banner a honlapról (itt már jól szerepel a sörház felirat)

Csapolt sörök itallapja – rovásfelirattal

Utóirat

Kedves Barátaink!
Szomorúan tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Transylvania Sörház megszűnik. Naívan, a magyarországi politikai intelligenciát túlbecsülve gondoltunk arra, hogy létre tudunk hozni egy őszinte, mindannyiunk számára kedves és – némiképpen ragaszkodva a gyökereinkhez – egy magyar szórakozóhelyet, ahol politikai állásponttól, származástól, minden etnikai megkülönböztetéstől mentesen együtt tudunk kikapcsolódni. Ez nem jött össze. 🙁
Ugyanakkor a leghatározottabban elutasítjuk azt, hogy bárki a nemzeti színű lobogó megjelenítéséből félreértelmezett, félremagyarázott, rosszindulatú következtetéseket vonjon le és azzal akár minket, akár embertársait gyalázza.
The show must go on, ezért ugyanitt várjuk Önöket, várunk Benneteket egy kicsit átalakulva, de ugyanolyan nagy szeretettel! Lenke Söröző néven, hamarosan Facebookon is!

(Rovás Infó, Transyvania Sörház FB oldala)

Hogy rónád át a TRANSYLVANIA feliratot?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Felhívás Olvasóinkhoz:

Továbbra is köszönettel várjuk a fényképeket, beszámolókat azokról a vendéglátóhelyekről, vállalkozásokról, amelyek alkalmazzák nemzeti írásunkat a mindennapi ügymenetükben, vagy akár csak a reklámjaikban.

Kapcsolódó cikkek:

Share