Batumi – valódi betűtorony

A georgiaiak bevállalták, hogy 130 méteres tornyot építenek a saját ábécéjük tiszteletére. Vajon nálunk mikor lesz rovásbetű-torony?

Batumi látványossága a 130 méteres ábécé torony

alphabetic-tower-1Batumi Georgia második legnagyobb városa 2010-ben korszerű fémszerkezetű tornyot emeltetett a saját írásrendszerük ábécéjének tiszteletére. A ábécé toronynak nevezett építmény 130 méter magas, kettős spirálként futnak rajta végig az ábécé betűi (2×33 db) – de kettő hiányzik a teljes ábécéhez képest.

A Mkhedruli ábécé neve a mkhedari szóból ered, melynek jelentése lovas. A XIV. században született, a nem egyházi (világi) dokumentumok, szövegek leírására. A betűk sosemlátott méretben (4 méteresek!) készültek el, amelyek a tornyot körülölelő kettős spirál palástján kaptak helyet.

A modern torony egy vendégszerető és nyitott országról ad hírt, amely büszke a saját kulturális örökségére.

Funkcióját tekintve a torony tetején lévő gömbben étterem és TV stúdió kapott helyet. Az étterem és kávézó együttesében 125 vendég fér el, míg a tetején lévő panorámateraszra 200 látogató mehet ki egyidőben, ahonnan beláthatják Batumit és a Fekete-tenger partvonalát.

A 65 millió dolláros építményt spanyol építész, Alberto Domingo Cabo tervezte.

alphabetic-tower-3

És nálunk?

Most pedig képzeljük el, hogy Magyarország második legnagyobb városában, Debrecenben  tendert írnak ki a székely-magyar rovás ábécé torony építésére…

Az álmodozást itt abba is hagyhatjuk, hiszen épp Debrecen akadályozta a rovástáblák felállítását, annak ellenére, hogy nemcsak most, de egy évszázada is élénk rovásélet volt a városban. De lehet, hogy eljön a kor, ahol merünk nagyot álmodni, s a háromméteres rovástábla helyett mindjárt egy 130 méteres tornyot fognak építeni – a rovás tiszteletére, hiszen büszkén vállaljuk kulturális örökségünket.

(Rovás Infó)

 

További információ a toronyról

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share