Rovásos gyűrű – román ügyfél

A román ügyfél is megveszi a rovásos terméket – ha az minőségi áru.

Nádudvary László: Székelyföldön többet áldoznak egyedi termékekre, mint Kolozsváron

Az erdélyi kézműves vásárokból jól ismert Nádudvary László ötvösmester, ékszerész először dolgozott tervrajz szerint a kolozsvári ZAIN-Design Expressions fesztivál Kortárs Kézművesség projektjében. Erről az élményről mesélt, de megtudtuk tőle azt is, román ügyfelei rendeltek már tőle székely rovásírásos karikagyűrűt, illetve, hogy Székelyföldön többet áldoznak az emberek egyedi termékekre, mint Kolozsváron.

Hogy néz ki egy munkafolyamat a megrendeléstől az ékszer elkészítéséig?

Most egy ónixos szetten dolgozom, ezt most rendelték, a Facebook oldalamról nézte ki az illető. Megnéztem a rendelések időpontját, mert ezek mind pontos napra kell készen legyenek, és azután tudtam megmondani, hogy mikor lesz kész. Úgy vállaltam el, hogy leellenőriztem, hogy a szettben felhasznált ezüst villa, illetve az öt darab kő megvan-e nekem. A legtöbb annyira egyedi, hogy nem lehet megtalálni pont ugyanazt a követ, vagy a villának például van egy jellegzetes mintája. Hasonlókat szoktam készíteni, de vannak olyan kedvelt ügyfeleim is, akik szabad kezet adnak, ők csak megadják az irányt, hogy kb. milyen színű legyen, de a mintavilágot rám bízzák. Az az igazi élvezet, kibontakozhatok, jobb kedvvel készítem el az ékszereket.

(…)

Gyakran rendelnek tőled román érdeklődők? Milyen különbségeket tapasztaltál a román és a magyar fogyasztók preferenciái között?

A magyar ügyfeleim hamarabb megrendelik a tulipánt, ami motívumként, különböző variációkban megjelenik a munkáimban. Voltak olyan meglepetések, hogy Călărași-ból székely rovásírásos karikagyűrűket kért tőlem valaki. Mondtam neki, hogy ez székely rovásírás, balról jobbra kell olvasni, de azt mondta, nem zavarja, nagyon jól néz ki. Kérdezte, hogy mit ír rajta – Mindig veled. Bukarestből is elég sokan rendelnek. Azt vettük észre – ezt Mária is alá tudja támasztani, együtt járunk vásárokba –, hogy a magyar picit szegényebb, jobban meggondolja, hogy mennyit és hova ad, nem annyira költekező, mint a román. Ugyanakkor a románok hamarabb felfogják azt, hogy mit jelent az, hogy egyedi darab. Volt olyan magyar ügyfelem, akinek pont az, pont úgy kellett, ahogy a képen volt. Nem ez a kézművesség lényege, nem vagyok hajlandó pont úgy elkészíteni, egy picit fogok másítani rajta. Ez az illető annyira identikus darabot kért, hogy vissza kellett utasítsam.

verighete-szeklar-8361998

“Mindig veled” rovásfeliratos karikagyűrű (megrendelhető itt)

Honnan származnak ezek a jellegzetes motívumok, amiket használsz az ékszereidben? A tulipán például feltehetően a népművészetből ered.

Az 1985-ben alakult Bogáncs néptáncegyüttes alapító tagja voltam, rengeteget jártunk vidékre. A néptánc, népi motívumvilág, népi muzsika iránt innen jön a szeretetem. De a keleti, arab világ is inspirál, készítettem már kelta fonásmintát, életfát, ami több nemzet szimbólumai között található. Ami megfog és megmozgat, azt elkészítem az én stílusomban. Persze soha nincs kész egy darab, mindig lehet tovább fejleszteni. Nem vagyok megelégedve, én látom a hibákat, más nem, de én tudom, hogy a következő darabon még jobban oda fogok figyelni egy-egy kanyarintásra vagy egy ívre. Visszatérve a ZAIN-ra, ott például tiszta hexagon minden, éles szögek, mértani rajz, nálam minden fut, minden csiga, kerek. Sosem voltam jó mértanból, ezért is kihívás, de a formatervező meg volt elégedve. Egyedül a fülbevalóval volt egy kis gond: a rajz síkban volt, nem tükrözte azt a hajlítást, amit nekem kellett volna csinálni, és akkor újra kellett készítsem azt a pár fülbevalót, de a végére sikerült.

(…)

Tasi Annabella

(maszol.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share