A Gyűrűk Ura logó – rovás Ű használat

A rovás ábécé egyik érdekes hangjelölése az ű betűé. Ennek gyűrűformájú jelvariánsa a “gyűrű” szóban jöhet elő.

A Gyűrűk Ura logó – rovás Ű használat (Rovás Design – RD)

Szintén egy rég a szekrényben porosodó projekt A Gyűrűk Ura plakátok rovásírással való megjelenítése, annak ellenére, hogy semmivel sem igényel több energiabefektetést, mint A Hobbit plakátok, melyekre szerencsére már rég sor került (Hobbit 1, Hobbit 2, Hobbit 3). És valójában nem is a nagy dilemma miatt késett.

200px-Ű_(rovásbetű).svgaltUgyanis van a rováshasználatban sok konzekvens és nagyjából közösen használt szabály, és van néhány, melyben ilyen-olyan okokból eltérő megoldásokat használnak a felhasználók. Ennek az egyik legékesebb példája az Ű betű. Az alapprobléma az, hogy kétféle rovásjelet ismerünk az Ü/Ű hanghoz, a bogárhoz hasonló formájú nikolsburgi jelet, illetve egy, Harry Potter homlokáról mintázott villámalakú jelet a rudimentából. Igazából egyik sem rövid és egyik sem hosszú hang (sőt a nikolsburgi néha Ö/Ő szerepben is feltűnik), a konszenzus szerint a villámformájú a rövid Ü, a bogárformájú a hosszú Ű. (Ez a Forrai Sándor abc-re igaz – a szerk)

altűEzt a konszenzust használta a RD is a kezdetektől. Azonban teljesen logikus, hogy a hosszú-rövid hangpároknak hasonló formájú, de azért jól megkülönböztethető legyen a formája. A rováshasználók egy része így az Ü betűnek két függőleges és egy vízszintes szakaszból derékszögű kapcsolattal összeállított jelet használ, míg hosszú Ű-ként hegyesszögű, a függőleges szakaszokat megdöntött jelet használ (ahol a szög enyhén ívelt, lekerekített is lehet). A RD is ezt az elvet vette át, így jó ideje már ilyen minden RD-szöveg is.

200px-Ü-zárt_(rovásbetű)_JB.svg200px-Ű_(rovásbetű).svgAlternatívaként létezik hasonló meggondolással kétféle nikolsburgi betű is, egy kisebb és egy nagyobb testű középső bogár adja az eltérést. Ráadásul mindezek után az Unicode szabvány a nikolsburgi betűt használja Ü-ként, és a Rudimenta jelet Ű-ként, amilyen szöveggel a való világban ritkán találkozni.

Mindezek után visszakanyarodhatunk A Gyűrűk Uráig, mely esetben értelemszerű a probléma. Korábban Ű-t tartalmazó munka viszonylag ritka volt, és azok is mindig apróbetűsek, fő logó eleme eddig sosem volt ez a betű. A Rovás Design ez esetben egyszeri kivételt engedélyezett magának, és ismét a régebben használt eljáráshoz nyúlt, és nikolsburgi betűt használt, ugyanis itt ebben az esetben, ahol egy gyűrű maga a főtéma, egy gyűrű a szó, amit le kell írni, ott az Ű betű sokkal frappánsabban mutat, hisz a betű maga is egy gyűrűt formáz (négy kis karral persze).

Így végül a választott módszerrel az alábbi módon fest a rovásverziós A Gyűrűk Ura-logó:gyuruk ura logo
Megj. ettől még a jövőben a kétfajta Rudimenta-alapú jel használatát javasoljuk és gyakoroljuk magunk is. A dizájn szabadságába viszont egy kivétel mindenképp bele kell, hogy férjen.

(Rovás Design – eredeti cikk)

altKorszerű egységes székely-magyar rovás ABC – zárt E és ÖÜ-ŐŰ kiegészítéssel

Kapcsolódó cikkek:

Share