Fémkeresők gyűrű lelete

A régészek mellett az amatőr fémkeresők is találnak néha olyan régi tárgyakat, amelyeken rovásosnak látszó feliratok olvashatók.

Nincs megfejtve

A gyűrűkön lévő feliratok jellemzően nem fejthetők meg első ránézésre, mai napig is kb 30 feliratos gyűrű vár megfejtésre. Az alábbi leletről megtalálója így ír a fémkeresők fórumán:

Új vagyok a lengetősök körében kb (1 hónapja), kikapcsolódásként családdal szoktam menni keresni. Karácsonyi ajándéknak jött ez az ezüst gyűrű nagyon örültünk neki, szerintem római de a feliratot nem tudom beazonosítani ha tudtok légyszíves segítsetek.”

ezustgyuru

Rovásos gyűrű (kép forrása: Kemcsi99)

Rovás Infó vélemény

Minden régészeti lelet elválaszthatatlan a megtalálási helyétől és a földben lévő pontos pozíciójától, a körülvevő tárgyaktól stb. Épp ezért, elsőként régészt kell bevonni a feltárásba, a helyszín biztosítása miatt. A szakmailag megállapított kormeghatározás sokat segít a felirat megfejtésében is. Ettől függetlenül a feliratok elolvasásában bárki résztvehet, de jelen állás szerint a bemutatott gyűrűre még nincs elfogadható olvasat, hiszen az alkalmazott írásrendszer is azonosításra vár még. Pecsétgyűrűről lévén szó, a tükrözött írás sem elképzelhetetlen.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:


Share