A rédicsi pap rovásírás előadása

A rédicsi pap életébe sok minden belefér: a gördeszkától a rovástábláig.

A rovásírás kapcsán minden másról is

Múlt csütörtökön (2016.11.10) Dobronakon Lendvai Zoltán rédicsi plébánost a rovásírás ismertetéséről szóló előadására várták az érdeklődők, az eseményen azonban sok más érdekes dologról szó esett.

A bemutatkozás után a bejátszott kis rövidfilmeken először Lendvai Zoltán János pappá szentelése, majd egy ugrással már ezüstmisés szentmiseáldozata következett, aztán a kapott adományokkal, a villogófényű gördeszkákkal egészen a milánói EXPO-ra repítették a közönséget, bemutatva az isteni ajándékként felfogott gördeszkás tudományt, sportot. Kiderült, a plébános példaképei Don Bosko, Szent János, II. János Pál pápa, aki még időskorában is meg-meglógott a barátjával, hogy síelői szenvedélyének hódolhasson, s a szombathelyi születésű Szent Márton, aki nem is annyira a hitbéli dolgokkal, hanem inkább konkrét cselekedetekkel élte a szentek előéletét. A sportolók közül Balczó Andrást és Pap Lacit emelte ki, ez utóbbi kapcsán megjegyezte: jó lenne, ha a mai fiatalok a konditermek helyett a favágást választanák edzésnek, abból szüleiknek, nagyszüleiknek haszna is származna.

redics_rovas46162

S csak eztán került sor a rovásírásra, amelyet Szent Istvánig általános írásmódként használtak a székelyek, botokra „róva” az információt és az igét. Lendvai Zoltán rédicsi plébános arra biztatta a jelenlévőket, hogy a „szent” betűvetésű ékírást, melynek szinte minden „éke” az ég felé mutat, tanuljuk el. A magyarok számára ez kötelező is lenne, s újabban már egyre több magyarországi helységnévtábla alatt ott van a latin betűk mellett rovásírással is a település neve.

Az atya továbbá elmondta, nem csak a gördeszkapályák kialakításánál kap sok segítséget a Lendva-vidékről, hanem más terveinek megvalósításánál is, az egyik ilyen a Rédicsen létrehozandó Trianon-múzeum, melynek alapjai már meg is vannak, s a pályázatoktól függ a további sorsa.

(nepujsag.net – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share