Rovástábla – Rédics

alt

Beszámoló a határmenti Rédics rovástábláinak avatásról. A helyi összefogás és a példamutató szándék ereje.

Egységes rovástáblák sikere

Az idei évben is folytatódik az Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák állításáért indult mozgalom. Az elmúlt kevesebb, mint 4 év alatt eddgi 260 településen megvalósult több, mint 750 tábla mindennapi példával szolgál a többi településnek is. Remélhetőleg az idén már Magyarország 3159 településének 10%-ában lesznek ilyen táblák.

(Rovás Infó)

RÉDICS – 2014. Június 22 Rovásírásos helységnévtábla avató

Nagy örömömre az egykori álmom valósággá vált. Tegnap – 2014. Június 22 – Rédicsen a rovástábla avatása megtörtént. Ezúton is szeretném kifejezni a köszönetemet Tóth Lajos Polgármester úrnak, hogy a kezdeményezésemet támogatta, felkarolta, illetve a képviselő testületnek is. Külön köszönöm Lendvay Zoltán plébánosunknak, aki rácsatlakozott az ügyre és teljes odaadással támogatva azt sikerre vittük. Megemlíteném még Patyi Zoltánt, aki Lendváról járva oktatta a rovásra a helyi iskolások egy csoportját.

Vallom, hogy közös összefogással, a politikát, pártokat távol tartva is lehet eredményt elérni. Közel 25 év telt el az első rovástábla állítás után, amelyet 1990-ben Székelykeresztúron avattak, de hiszem, hogy nem kell újabb 25 évet várni, hogy a magyar települések majd mindegyike csatlakozzon a kezdeményezéshez. Legyünk büszkék erre a kincsre, mert ez egy igazi kultúrkincs. Őrizzük, ápoljuk és adjuk át ezt a tudást a jelen és a következő generációknak. E tábla a magyarság egységén túl ezt a célt is szolgálja. Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy hamarosan több környező település is csatlakozik majd a rovástáblát állító települések szépen gyarapodó táborához.

 

redics3

Önkormányzati úton a KRESZ-táblával együtt is állhat a rovástábla

redics2

Akiknek köszönhetően áll Rédics rovástáblája

redicsrovastablatemplomban

Rédics rovástáblája korábban, a templomban

redics4

 Rédics rovástáblát Lendvay Zoltán pap áldotta meg Pünkösdkor 

Farkas Tibor

Zalai Hírlap cikke (2014.06.23)

zalaihirlap20140623

(Facebook – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share