Nyelvemlék a rovásemlék!

Lassan beérik a tudományos életben is a vetés: kezdik belátni, hogy a rovott leletek többsége fontos nyelvemlék is egyben.

Rovás előadás a Tudomány Ünnepén

A székelyek ősi kincse: a rovásírás

Előadás Regisztráljon az eseményre! A helyek száma korlátozott. Határidő: november 16.

  • IDŐPONT: 2016. november 17., 18:00 óra
  • HELYSZÍN: MTA Székház, Díszterem
  • CÍM: 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

RÉSZLETEK

Sokan tudják, hogy a székelyek között fennmaradt egy régi, eredetileg rovással fába rögzített írás. Az írásról és eredetéről azonban sokféle, sokszor egymásnak is ellentmondó legenda és nézet terjedt el. A székely-magyar rovásírás izgalmas történetének ered nyomába Róna-Tas András, aki hosszú kutatói pályája során számos eurázsiai írásrendszert és nyelvet vizsgált, és több könyve jelent meg a magyarság őstörténetéről, korai műveltségéről.

Előadásában először elhelyezi rovásírásunkat a világ írásrendszerei, a különféle írástípusok, majd szorosabban az eurázsiai rovásírások között. Ezután izgalmas nyomozás következik: rovásírásos emlékeink alapján lépésről lépésre követi egészen a korai Árpád-korig visszafelé a rovásábécé változásait. Helyreállítja a 11–12. századi rovásírás ábécéjét és szerkezetét, majd megvizsgálja az írásrendszernek a honfoglalás kora előtti forrásait. Mindezek alapján kiderül, hogy a rovásírás a legrégebbi magyar nyelvemléknek is tekinthető.

ELŐADÓ: Róna-Tas András nyelvész, orientalista

KAPCSOLATTARTÓ: MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

(mta.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share