Napüdvözlet ház rovással

A blogíró a pécsi bányászemlékekről írván botlott bele az általa “utált” rovásbetűs házba, de legalább lefényképezte.

Vannak építők és rombolók

Ezt a tételt nem először írjuk le, de nem is utoljára! Ugyanis ez minden közösségre vonatkozik és e gondolat híján az alábbi blogíróra gyorsan rásüthetné bárki a “komcsi, tapló bányász” címkét. Bár a bányászcsaládok lelkét valóban évtizedekig mérgezte a szélsőbal, a blogíró által képviselt magyargyűlölő és nemzeti örökségünket utáló beteg eszmeiség a romboló törpe kisebbséget jellemzi csak.

S, hogy építő szellemben nézzük a világot, a rovásutáló baller által mégis csak gazdagodtunk egy köztéri rovásfelirat fényképével 🙂

(Rovás Info)

Vasas D utca, Szt. Borbála bányászati emlékpark

Már a tervezésekor hallottam hírét a Pécs-Vasason felállítani tervezett bányász emlékműnek. Aztán olvastam, hogy átadták – de akkoriban nem vállalkoztam még autózásra, gyaloglásra. Mostanra megjött a bátorságom: elmentem Vasasra is, felfedezni ezt az új szobrot/emlékművet. ;Az alkotás címe: Lélekmadár, alkotói Bachmann Zoltán és Fusz György.

“A mecseki bányászat 1782-es indulása óta nem történt olyan súlyú tragédia, mint amilyen 1986. február 18-án. A magyar bányaipar egyik legnagyobb szerencsétlenségének mementójaként, hat magyar és öt lengyel bányász halálát követelő vasasi bányaomlás áldozatainak állítottak emléket Vasason.”

A hajdani bányászlakások (fura utcanevekkel, mint pl. B, C, D utca) a mai napig zömében megmaradtak, egyikét-másikát kicsit átalakították, kicsinosították, de a szorosan egymáshoz bújó házacskák képe azért nagyon meghatározó és jellegzetes.

(…)

Útközben találkoztam a “Napüdvözlet egyesület” házával – akik ugyan az általam utált, ostobán hivalkodó rovásírásos betűket ismerik, de arra nem volt “erejük”, hogy a ház előtt álló – egyébként egyszerűségében érdekes, de tönkretett – napórát megjavítsák, helyreállítsák?.

Vasas napüdvözlet

Rovásfeliratos ház – Napüdvözlet Egyesület

(aranyosfodorka – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share