Kulturális örökség a rovás

A magyar kultúra része a székely-magyar rovás is. Egyelőre nem kap helyet a hivatalos megemlékezéseken sem.

A Rovás Alapítvány közleménye

Budapest, 2015. január 23., péntek (OS)

A magyar kultúra napja alkalmából a Rovás Alapítvány felhívja a figyelmet arra, hogy a magyarság saját írásrendszere, a székely-magyar rovás is a kulturális örökségünk része.

Kulturális örökségünk fontos eleme a székely-magyar rovás, mely az évszázados üldöztetést túlélte és a folyamatos használat révén együtt fejlődött nyelvünkkel, ma pedig ismét reneszánszát éli. Ennek ellenére rovás nincs védelem alatt nemzeti jelképeink közt, nem kapott helyet az Alaptörvényben és a hungarikumok sorában, illetve nem része a Nemzeti Alaptantervnek.

A Rovás Alapítvány küldetése, hogy az Európai Unió negyedik írásrendszere, a székely-magyar rovás megkapja az őt megillető helyét mind a magyar mind az európai kulturális közéletben. Ugyanakkor felhívja a kultúráért felelős döntéshozókat, hogy éljenek a rovásműveltség által nyújtott lehetőségekkel, mert a székely-magyar rovásnak nemcsak tudományosan igazolható múltja, egyre gyarapodó jelenkori használata, de jövője is van. Ezért a Rovás Alapítvány üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a saját írásrendszerünk népszerűsítése érdekében jön létre.

Kiadó: Rovás Alapítvány

(MTI – OS – eredeti közlemény)

Share