Szavazás – A rovás őse

Ismeretfelmérés jellegű szavazás történt még az elmúlt évben. Kissé megkésve, de beszámolunk az eredményről.

Olvasói felmérés

Folytattuk a negyedévenkénti szavazás-felmérés sorozatunkat. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évek tudományos kutatási eredményei mennyire ismertek az olvasóközönség előtt. Az eredmény szerint – legalább is a Rovás Infó olvasói – figyelemmel kísérik nemzeti írásunk kutatásáról szóló híreket.

Sokszínűség

A felmérés iránti érdeklődés az átlagosnak mondható (499 szavazat) a szavazások történetében. A szavazatok eloszlása bizalomra ad okot, hiszen a helyes válasz több mint kétharmadot kapott (67,3%). A legfrissebb kutatások megerősítik azt a korábbi tudományos feltevést, hogy a székely-magyar rovás egy másik, szintén a magyarok, valamint előd- és rokonnépeik által használt írásműveltség, a Kárpát-medencei rovás egyenesági utódja.

Bár mind a tudományos élet ortodox csoportjaiban, mind a műkedvelők közt sok, tudományos színvonalú bizonyítékokkal nem igazolható elmélet tartja magát a székely-magyar rovás eredetét illetően a válaszok közt ezek az elternatívák nem érték el az egyharmadot. Ezen válaszadók közül a legtöbben az etruszk eredet-teóriát tartották hihetőnek (12.4%), de a türk rovásból való – időben és helyben lehetetlen – leszármazást is 10,4% hiszi. Az egyiptomi hieroglifákkal való rokonságot 6.2% vallotta és az alaki hasonlóság ellenére a rovással semmilyen kapcsolatban nem álló germán írásrendszert, a rúnákat mindössze 3.6% véli a rovás ősének. Sajnos azonban azonban a rovás-ellenes külföldi szabványosítási lobbi és hazai szekértolóinak munkája révén a székely-magyar rovás az egyik nemzetközi technikai szabványba éppen hogy “kihalt magyar rúna” néven, mi több, hiányosan és hibásan került be.

szavazs_rovs_ose

További szavazások

Továbbra is folytatjuk a szakmai és közéleti szavazásokat és a rovással kapcsolatos kérdésekben a tudásfelmérést. Ha olvasóink kíváncsiak valamely kérdésben a vélemények megoszlására, akkor szívesen fogadjuk ötleteiket újabb szavazásokra. A korábbi szavazásaink eredményeit továbbra is kikereshetik a Szavazás oldalon.

(Rovás Infó)

Jelenlegi szavazás:

Kapcsolódó cikkek:

Könyvajánló:

rovasatlaszcimlap175pxHosszú Gábor: Rovásatlasz 

Adatok:

Keménytáblás, B5, 160 oldal, fekete-fehér, illusztrált

ISBN 978-963-08-5812-0

Leírás:

A Rovásatlasz bemutatja a rovás íráscsalád fejlődését, feltárja a rovás írások kapcsolatait egymással, más ókori írásokkal, és ismerteti a legfontosabb rovásleleteket. A rovás íráscsalád tagjai a Kárpát-medencei rovás, a steppei rovás és a székely-magyar rovás, melyek közös jellemzője, hogy fokozatosan alakultak ki és fejlődtek tovább használóik földrajzi elkülönülésével.

A könyvben szereplő rovásleletek olvasatai tudományközi kutatómunka eredményeként jöttek létre, amelyben nyelvészek, régészek és történészek vettek részt. A rovás karakterek teljes körű származástana pedig a szerző által kidolgozott paleográfiai modellezési módszer alapján került leírásra.

A Rovásatlasz bemutatja a székely-magyar rovás és az újjáéledt Kárpát-medencei rovás mai alkalmazását is.

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Share