Gyergyói konyha – rovással

Újabb szép példát találtunk Székelyföldön a rovás gyakorlati alkalmazására az üzleti életben. Székely levesalap, hozzáadott érték a rovás.

Díszítés és/vagy gyakorlati felirat

Hargita megye, a Gyergyói medence vidéke a rováshasználatban élen jár, ahogy ezt pl. Gyergyószentmiklós utcanévtáblái, vagy a környékbeli települések táblái, a kéz- és iparműves termékek, valamint a rovás oktatása is jelzik. S ahol az önazonosság értékes részeként becsülik meg nemzeti írásunkat, a székely-magyar rovást, ott fokozatosan megjelenik a hétköznapi élet sok területén, így a gazdaságban is.

Gyergyószentmiklósi az a vállalkozás, amely “Erdélyi konyha” névvel gyárt a régióra jellemző tájjelegű ételekhez ún. levesalapokat és fűszerkeverékeket. A népszerű sorozat csomagolása több szempontból példamutató. Mindenek előtt teljes 2-nyelvűség (magyar-román), megtalálható rajta a “Gyergyószentmiklósi termék” eredetjelölés és a tasak képi eleme tartalmazza a gyergyói székelykapu képét, illetve az étel feliratát rovással is.

Az addig megjelent 5 ételalap a következő:

  • Székelyföldi töltött káposzta
  • Lucskos káposzta
  • Gyergyói örmény leves
  • Erdélyi csorba
  • Paraszt csorba

erdlyi_konyha1

Az ételek elkészítésének receptje a Szabadtűzi Lovagrend ajánlásával és Benedek Árpád mesterszakács javaslatával található meg a tasakok hátoldalán.

A terméket gyártja az S.C. Intercom SRL (Gyergyószentmiklós) és magyarországi forgalmazója a SIC Trade Kft (Sződliget).

(Olvasónktól – Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Share