Rovás tantervi vázlat II

alt

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a 9. osztályos nyelvtanórán tudja elképzelni a rovásról szóló ismeretterjesztést.

 

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos nyelvtan kísérleti tankönyvhöz

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) célja a pedagógusok munkájának támogatása, ezért az új kísérleti tankönyvekhez 2014. augusztus 21-én elérhetővé váltak a kapcsolódó tanmenetek. A kísérleti tanmenet innen tölthető le. A letölthető tanmenetek oldala pedig itt érhető el.

Grammatika és kommunikációelmélet

Célok és feladatok:  Az óra legfontosabb feladata a visszajelzés, a tanulók teljesítményének átfogó értékelése, valamint a félreértések, tévedések, hibák tisztázása. A témazáró dolgozat feladatait érdemes a diákokkal közösön megoldani és megbeszélni. Ismertetnünk kell a tipikus hibákat és a helyes válaszokat. Az óra feladata továbbá a következő óra előkészítése: a vállalkozó kedvű diákok ugyanis 6-8 perces kiselőadással készüljenek a következő alkalomra! Ajánlott témák: babiloni ékírás, inka csomóírás, egyiptomi hieroglifák, görög alfabet, maya hieroglifák, a latin ábécé, a római vésett kapitálisok, a középkori betűírás, a távol-keleti kalligráfia, az ősmagyar rovásírás stb. A kiselőadások vetített képekkel mutassák be egy-egy nép írásjeleit, írásmódját!

Helyesírásunk rendszere 1.

Célok és feladatok: Ezen az órán a magyar írás természetével ismerkedünk. A magyar írás betűíró, latin betűs, hangjelölő, értelemtükröző és nyelvkövető jellegű. Mivel ezek a sajátosságai számunkra túlságosan magától értetődőek, a magyar írás természetét más írásmódokhoz képest érdemes bemutatni. Ebben segíthetnek a vállalkozó kedvű diákok – jól előkészített – prezentációi, kiselőadásai. Ne feledjük értékelni a teljesítményüket.

Ismeretanyag, fogalmak: Az írás eredete. Írásmódok: képírás, szóírás, szótagírás, rovásírás stb. Betűírás és latin betű. Az írás esztétikai és művészi dimenziói.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share