Játékos rovás – Derecske

Nemzeti írásunk még nem rész a NAT-nak, de lelkiismeretes tanárok ötletei révén már most is helyet kaphat a rovás oktatása, akár játékos formában is – ezúttal Derecskén.

 

Addig is míg az alaptanterv része lesz…

2011. október 18-án, kedden délelőtt az alsó tagozatos tanulók izgalmas akadályversenyen vettek részt. A Tájházig tartó útvonalon hat tanító néni várta érdekesebbnél érdekesebb feladatokkal az osztályokat. A gyerekek ügyesen fejtették meg a rovásírás rejtélyét, könnyedén találták ki a rafinált találós kérdések megfejtését, gyorsan adogatták egymásnak a kórókat, sikeresen jutottak át a “mocsáron”, a kukoricamorzsolás sem okozott nehézséget, de a tele zsákkal való futás sem adta fel a leckét.

A Tájházat Diószegi Orsolya és Cseh Mihály mutatta be a gyerekeknek. Élményszerűen meséltek a régi idők embereiről és azok életéről, miközben a gyerekek érdeklődéssel nézegették a régi tárgyakat. Az iskolába visszaérkező gyerekek a népi játékok segítségével pihenték ki az út fáradalmait. A diótörő, a fakanalas, a gólyaláb, a bohóc célba dobó, a párbaj és a halacskás játék igazi fellendülést jelentett számukra.

A második napot záró rendezvény az első osztályosok avatása volt. Iskolánk legkisebb tanulói nagy izgalommal készültek erre az alkalomra. Nagy szeretettel mutatták be műsorukat. A nyolcadikos tanulóktól Bocskai-jelvényt, az örömkönnyekkel küszködő szülőktől pedig nagy tapsot kaptak a mosolygó kicsik.

(Derecske.hu – Homoki Barnabásné – eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share