Rovás a pénzintézeten

alt

A Belvárosban 11 x 4 méteres domborművön szerepel a rovás – immár hét évtizede. Ma az Unicredit bankját ékesíti.

 

Rovás a pénzintézeten

A UniCredit Bank Szabadság téri falán szerepel Medgyessy Ferenc nagyméretű domborműve – “szüreti menet” címmel ismert. 1938-40 között épült, eredetileg Pénzintézeti Központ volt, később működött Nehézipari Minisztériumként is.

alt

Medgyessy Ferenc “szüreti menet” c. domborműve – a rovásfelirat a korsón található (forrás)

A műről a Honismeret c. on-line oldalon olvashatunk:

?Medgyessy Ferenc először aktokat jelenített volna meg domborművén, de a megrendelő kérésére változtatni kellett. …Naplóbejegyzése szerint: ?A pályázatra, mivel olyan művet kellett csinálni, amely a pénzgyűjtést és szerzést ábrázolja – egy szüreti menettel vettem részt.?

A mű gondolatának születését László Gyula történész, a magyar őstörténet jeles kutatója, Medgyessy Ferenc személyes jó barátja írta le: amikor a megbízást megkapta a szobrász, Debrecenbe utazott. Éppen érett a szőlő, s unokahúga a lugasban, ahol a művész üldögélt, szőlőt akart szedni. Abban a pillanatban, amikor a lábát feltette a székre, hogy ráálljon, rászólt, hogy maradjon egy percre. Ott, a lugasban jutott eszébe, hogy a bőséget szüreti menettel ábrázolja.?

Tovább idézve Medgyessy Ferenc naplójából: ?Meztelen emberek hordták a szőlőt, taposták musttá, és táncolták az esteli csárdást. A bizottságnak az én domborművem tetszett a legjobban.

Csak egyet kértek: ne legyenek az alakok meztelenek, öltöztessem fel őket valami magyaros ruhába. Külön szót érdemel a dombormű jobb szélén, a menet elején vonuló, korsót vivő alak. Pont a korsó díszítése a legfigyelemreméltóbb. Ősi magyar rovásjelekkel, a hagyomány szerint, ahogy kell: jobbról bal felé olvasandóan hirdeti, hogy ?BORBAN AZ IGAZSÁG?.?

(köztérkép.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share