Rovás a Sirályban

alt

Rovásfelirat tűnt fel az RTL képernyőjén a Sirályban történt razziázás alkalmával. Liberális rovás – szemfüles olvasónk felfedezése. Frissítve héber rovásfelirattal!

 

Rovás-vadászat folytatódik

Nagy népszerűségnek örvend a “Digitális rováslelet” sorozatunk, ahol a legtöbb találat olvasóink szemét dicséri. Ezen túl is sok érdekes rováshasználatot igazoló kép és téma érkezik a Rovás Infó olvasóitól, melyekért ezennel köszönetet mondanak a szerkesztők és továbbra is várják az újabb érdekes trófeákat, mint a Sirály felirat – rovással.

Ez utóbbiról azért annyit el kell mondani, hogy ugyan dicséretes a próbálkozás, de a jobbról-balra irányuló rovásbetűkkel balról-jobbra próbáltak írni. A Sirály új székhelyére szívesen elkészítjük a helyes rovásfeliratot is 🙂

Razzia a Sirályban

Pénteken mintegy nyolcvan fiatal akadályozta meg, hogy a főváros újra birtokba vegye a tulajdonában lévő belvárosi klubhelyiséget, a Sirályt. A fiatalok szerint a Király utcai helyiséget évek óta a Marom Klub Egyesület használja a Főpolgármesteri Hivatallal kötött szerződés alapján.

Tarlós István főpolgármester vasárnap azt közölte a Sirály a zsidó pészachra és a keresztény húsvétra való tekintettel haladékot kap, ám az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant.

alt

RTL Klub híradó részlet: háttérben a rovásfelirat részlet. SIR(ÁLY)?

Eredeti híradót itt nézhetik meg (0:55-től látszik a rovásfelirat). Sajnos ez a felirat már nem volt látható, mikor újra “visszafoglalták” a helyet…

(Rovás Infó – RTL Klub, Mandiner – eredeti cikk)

Frissítés: Újabb rovásfeliratok kerültek elő

altMásik olvasónk jelezte, hogy volt több rovásfelirat is: “A HírTv-ben is látszott egy rovásfelirat a Sirály külső falán, az volt odaírva, hogy SHALOM :)) (jobbról balra)”.

Végül az ATV felvételén sikerült megtalálni a rovásfeliratokat: “Shalom” és “Sirály”. Ezeket a feliratokat más kéz írta fel, hiszen jobbról balra tartanak a betűk, valamint egyértelműen a Magyar Adorján féle betűket használta.

A “kazárkodók” figyelmébe ajánljuk, hogy itt a rovásbetűk valóban héber nyelvű szöveget jelenítenek meg, első ismert, dokumentált esetként. További írástörténeti érdekesség, hogy az egyik letinbetűs Sirály felirat csak mássalhangzóval van jelölve (SRLY), ami a héber írásbeliségre is jellemző (magánhangzót nem, vagy 3 mássalhangzóval, vagy pontokkal jelöli).

alt

ATV híradó részlet a külső homlokzatról. Rovással: shalom, sirály

http://www.youtube.com/watch?v=mAAbrZ7OE4w

ATV híradó a húsvéti razziáról

(Rovás Infó – ATV)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share