Kálvária téri kettőskereszt

alt

A 2011-ben ideiglenesen felállított rovásfeliratos kettőskereszt most már véglegesen a helyén marad – ballib morgása ellenére. A rovásfelirat viszont megérdemelné a javítást.

 

A Jobbik keresztje

Az előző posztunkban és több más fórumon szóba került – többek között – az önkormányzat által most (2013) augusztus 20-án Kocsis Máté vezényletével a Golgota téren felállított kettőskereszt, és a Kálvária téren 2011 decemberében “ideiglenesen? felállított másik kereszt.

Igen, a Jobbiké.

A mostani avatás esetében azért erős utalást kaptunk arra, hogy az önkormányzati kereszt felállítása a Jobbik által felállított rovásírásos, “ősmagyar” kettőskereszt eltávolításának feltétele. Én legalább féltucatszor tettem fel a képviselői kérdést, hogy mikor szünteti meg a Kálvária téri mulasztásos törvénysértést az önkormányzat. Különböző kitérő válaszokat kaptam, de legutóbb már az volt a lényege, hogy hatósági eljárás zajlik, és ahhoz a polgár- mesternek és a képviselőtestületnek ugyebár nem sok köze van. Korábban az állítót arra kötelezték, hogy a közterületet saját költségén állítsa vissza eredeti állapotába, amelynek – előre tudhatóan – az állító nem kívánt eleget tenni.

alt

Rovásfeliratos kettőskereszt: ötletszerűen tagolt feliratok, fordított állású és helyzetű vessző:
Hiszek egy Isten benhiszek egy hazában
hiszek egyisteniörök igaz ságban ,hiszek magyar ország feltá madásában

Amúgy a Kálvária téri kettős kereszt állítása nem suttyomban történt – mint ahogy többen megjegyezték ?, hanem a Fidesz aktív közreműködésével. Az állító karácsony kapcsán kért rá pár napra közterülethasználati engedélyt, amelyet azzal a dumával szavazott meg a Fidesz, hogy “a szent ünnep iránti tisztelet” és ehhez hasonlók. Az, hogy tiltakoztunk, mint szoktunk, közterületi pártemlékművek állítása ellen, hogy a kettőskeresztnek csekély köze van a karácsonyhoz, és a látszólag néhány napra épített kettőskeresztet beton talapzatba helyezték, már nem érdekelte őket. Pár nappal később az engedély lejárt, az kereszt pedig maradt. És 2011 decembere óta ott áll?

Komássy Ákos – Józsefváros, Corvin-negyed

(Mijozsefvarosunk.blog.hu – eredeti cikk)

 

Kálvária téri “ideiglenes” kettőskereszt fennmaradás

Simon György küldte ezt a Közérdekűadat igénylést Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatal részére.

Feladó: Simon György

Tisztelt Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatal!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre azalábbi kérdésemre a válaszukat:

Tudomásom szerint, 2011. decemberében kapott egy ideiglenes engedélyt karácsonyi időszakra egy szervezet, hogy a Kálvária téren karácsonyi dekorációként egy hatalmas kettős keresztet állítson. Tegnap örömmel láttam,hogy a tér megújul, de azt nem értettem, hogy a 2011 óta el nem bontott keresztet a munkagépek miért kerülgetik. Miért nem bontják azt el és miért nem állítják helyre a jogszerű állapotot?
Persze lehet, hogy én maradtam le a fennmaradási engedély kiadásáról.
Kérdéseim:
– Van-e érvényes fennmaradási engedélye a keresztnek?
– Ha igen akkor mi a száma és hol érem el a határozatot?
– Ha nincs akkor most a felújítással miért nem bontják el?
– Az elbontás költségét rá tudják-e terhelni a kereszt állítójára, amiért magától nem bontotta azt le a 2011-es karácsony végével.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni. Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) bekezdése szerint adatigénylésem során a szkennelés költségén kívüli költségek megtéríttetésére nincs mód. Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatok szkenneléséért költségtérítés megállapítására kerül sor. Ebben az esetben kérem, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot és a szkennelés költségét.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számomra.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2014. április 14.

Üdvözlettel: Simon György

 

Simon György úr részére

Tárgy: Tájékoztatás

Tisztelt Uram!

Hivatkozással a 2014. április 29. napján kelt, a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalhoz ugyanezen a napon benyújtott jogértelmezés kérése tárgyú beadványára az alábbiakat adom elő.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete saját hatáskörében eljárva döntött a 2014. április 23. napján tartott képviselő-testületi ülésen a kettős kereszt, mint vallási szimbólum fennmaradásának a Kálvária téren, mint közterületen történő engedélyezéséről.

Tekintettel arra, hogy az említett vallási szimbólum az említett terület rehabilitációját nem befolyásolja, ezért elbontása sem szükséges, ahogyan azt a Képviselő-testület 66/2014. (IV.23.) számú határozata is kimondja.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

Tisztelettel:

dr. Kecskeméti László jogi előadó

Kelt: 2014. április 30.

(kimittud.atlatszo.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share