Rovásos emlékhely a plébánosnak

alt

Alsózsolcán rovásjeleket is rejtő emlékhelyet kívánnak kialakítani a plébános emlékére.

 

Emlékezés Balpataki Bélára

Tisztelt Alsózsolcai Lakosok!

Önkormányzatunk Dr. Balpataki Béla plébános halálának emlékére az alsózsolcai köztemetőben emlékhelyet kíván kialakítani. Az emlékhelyről készült leírást és fényképet jelen felhívás tartalmazza.

A tervező az építmény formai megvalósításának javaslatát az alábbi magyarázattal leírással szemlélteti.

A formavilág a boltívekre emlékeztető íves fa elemek a középső keresztszárhoz csatlakozása a templomok hajójára a magasodó kereszt a templomok tornyára hajaz és ennek a hangulatának ébresztését szolgálja.

alt

A beépített elemek formájukban a rovás betűket is magukba rejtik mégpedig az ISTEN szó rovás betűit kis keresgélés után megtalálhatjuk.

Mindezeken túl két fő eszmei alapja volt a kialakult építmény létrejöttének.

Az egyik gondolati láncolat, ami az általam tervezett építmény formáját meghatározta az a következő: Ha az ívvel záródó három oszlop oldaláról nézzük az építményt akkor a jobb oldali oszlop az ATYA. A baloldali oszlop a FIÚ, aki az Atyától jobbra, azaz az Atya jobbján helyezkedik. Kettejük között mintegy összekapcsolva az alapjuktól induló középső két ferde oszlop, amely szintén egy boltívben végződik a SZENTLÉLEK. Az ívbe hajló mindhárom oszlop egy csomópontba kapcsolódik össze, amely fölé mintegy ebből kitörve az ég felé, emelkedik a kereszt, aminek szimbolikusan is alapja a TELJES SZENTHÁROMSÁG, az EGY ÖRÖK ISEN.

A másik gondolati láncolat, ami magában hordoz az építmény kialakítása az a következő: Az egyik ívvel záródó oszlop a HIT a másik ívvel záródó oszlop a REMÉNY. Kettőjük között azok alapjából kiindulóan eredő ferde oszlopok csatlakozva egymáshoz egy ívbe zádnak a másik kettővel a kereszt függőleges szárához. Ez a középső a HIT-ből és a REMÉNY-ből kiinduló ?táplálkozó? a SZERETET, ami a három közül a legerősebb a gondolati síkon, de erről az elméleti platformról a reáliákra visszaesve épületi szerkezeti kialakításában is erősebb, mint a másik két szerkezeti elem.

Amennyiben pénzbeni támogatással segítené az emlékhely megvalósulását, úgy van lehetőség a támogatásra szánt összeget a Polgármesteri Hivatal pénztárába befizetni.

Zsiros Sándorné

polgármester

(alsozsolca.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share