Rovástábla – Csíksomlyói kegytemplom

alt

A rovásemlékeket a templomok őrízték évszázadokon át – a hagyomány folytatásaként a csíksomlyói kegytemplomban felszereltek egy rovásos hálaadó táblácskát a kegyszobor melletti falon.

Hálaadó táblák

A csíksomlyói kegytemplomban – ahogy máshol is szokás – a betegségükből felgyógyult emberek márványlapba vésett rövid szöveggel fejezik ki hálájukat. A rengeteg kis tábla elborítja a kegytemplom szentélyének falát.

A táblák felhelyezéséről és rögzítéséről a templom dolgozói gondoskodnak, így került fel a falra az alábbi rovásfeliratos tábla. Ezúttal nem márványlapra, hanem feltehetően az íráshoz erősen kötődő képzet miatt – falapra vésték, rótták a betűket.

halatabla2

Hálatáblák a csíksomlyói kegytemplomban, köztük egy rovásfeliratos is.

halatabla

Rovásfeliratos hálatábla: “Hálából gyógyulásért – 2012.02.6 – 8.”  

A rovásfeliratos táblát Magyar Adorján betűivel készítették, azonban a balról jobbra tartó írásképben a betűk jobbról balra néznek. A helyesen szerkesztett szövegben azonban a betűk a szövegiránnyal azonosan kell álljanak.

A kegytemplomban a bajárattól jobbra pedig megtalálhatjuk Kájoni János ferences rendi szerzetes emléktábláját, sokoldalú tevékenysége (egyházépítő és zenei) mellett még a rovás kutatására is futotta idejéből. A kegytemplom mellé épült kolostor udvarában pedig szobrot állítottak emlékére.

400px-Kajoni_regebbi_abeceje

Kájoni János által lejegyzett rovás ábécé

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share