Szentkatolnai konferencia – Budaörs

alt

100 éve halt meg Szentkatolnai Bálint Gábor. A kutatóról emlékkonferenciát tartanak Budaörsön, 2013. április 13-án, szombaton.

Szentkatolnai Bálint Gábor emlékkonferencia

  • Konferencia helyszíne: Budaörs Városi Ifjúsági Klub (Károly király u. 3.)
  • Időpontja: 2013.04.13 szombat 9.00-17.00

Szentkatolnai Bálint Gábor

A Szentkatolnai Bálint Gábor emlékkonferencia a kolozsvári professzor, nyelvész, keletkutató tanszékvezető halálának 100. évfordulójára (1844-1913. május 26.) alkalmából kerül megrendezésre.

A konferencia célja, hogy bemutassa Bálint Gábor (1844-1913) életművét, könyvei és tanulmányai alapján a résztvevők elemezzék nyelvészeti és kultúrtörténeti munkásságát, feltárja életének fontos fejezeteit.

Bálint Gábor a közel 30 nyelven beszelő orientalista, nyelvész a Magyar Akadémia támogatásával keleti tanulmányúton vett részt 1870-1875 között, megtanult tatárul, törökül, mongolul és mandzsu nyelven, a tanulmányútjai során páratlan néprajzi gyűjtőmunkát végzett. Mestérenek, Fogarasi Jánosnak az elméletét igazolta, miszerint a magyar nyelv szoros kapcsolatban áll a mongollal, melyet ők közös hun nyelvi hatásnak véltek. Szentkatolnai elsők között mutatta ki, hogy a dél-indiai dravida nyelv a turáni nyelvközösség tagja volt. 1895-ös tanulmányútja során pedig a magyar nyelv és a kabarddal való rokonságat vetette fel, amely nép magát a keleten maradt magyarok utódainak tartja.

Bálint Gábor 1875-tól 1879-ig a budapesti egyetem magántanára volt, majd önkéntes száműzetésbe vonult es az oszmán birodalomban vállalt munkát. Az 1880-as években már az athéni egyetem tanára volt, onnan hívták haza. 1893-tól egészen 1912-ig a Ferenc József Tudományegyetem tanszékvezetője volt, ahol keleti nyelveket tanított.

1913. májusában érte halála temesvári otthonában.

Európa harmadik mongolistája, aki meghono­sí­totta a belső-ázsiai népek kutatását. Számos mongolisztikai témájú tanulmányt írt, valamint egy mongol nyelvkönyvet, számos néprajzi témájú gyűjtése máig kiadatlan.

Elsők között volt Európában, aki japán vagy akár kabard nyelvet tanított. Bálint Gábor volt az első hazai eszperantista is.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share