Kötelező lesz a latin?

alt

Az oktatási államtitkárság ezúttal a latint népszerűsíti. Vajon mikor kerül sorra a magyarság saját írása, a rovás?

 

Meglepő tervvel állt elő Hoffmann államtitkársága: kötelezővé tennék a latint

Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság, a változtatás több mint száz középiskolát és több ezer diákot érintene. Az már most biztos, hogy az ötödik és hatodik évfolyamban bevezetik a ?latin örökségünk? nevű tantárgyat, hetediktől pedig elkezdődik a latin nyelv oktatása. A kerettanterv kidolgozói szerint a latin “megalapozza a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést”.

?A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a tanulók? – az oktatási államtitkárság szerint ez az egyik intézkedés, amellyel javítani lehet a középiskolai nyelvoktatás minőségén, legalábbis ez áll a december közepén nyilvánosságra hozott nyelvoktatási stratégiában, a ?fehér könyvben?. A dokumentumban nincs magyarázat arra, miért éppen a nyolc évfolyamos gimnáziumban vezetnék be a latinoktatást, és melyik tanévtől lesz kötelező az összes évfolyamon.

Új tantárgy: latin örökségünk

A szintén decemberben közzétett, szeptembertől érvényes kerettantervek alapján az már most biztos, hogy a nyolcosztályos gimnáziumok ötödik és hatodik évfolyamán bevezetik a ?latin örökségünk – az európai műveltség latin alapjai? nevű tantárgyat, amelyet minden intézménynek kötelessége beépíteni az órarendbe, a hetedik évfolyamtól a latin választható második idegen nyelv, legalábbis egyelőre.

A tanterv összeállítói szerint a latin nyelv tanulása közben “változatos módon fejlődnek a tanuláshoz szükséges készségek, képességek, ismeretek és attitűdök. Ezek megalapozzák a tanulókban a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést. A tanulók a római irodalommal való ismerkedés közben találkoznak az egyéni és a közösségi célok összhangjával és feszültségével, így az együttműködési formák keresése iránti igény is erősödhet bennük”.

(eduline – eredeti cikk)

 

Rovás Info vélemény:

A rovás oktatásának bevezetése pontosan ugyanezt eredményezné, de ahhoz nem kell új nyelvet tanulni: csak a saját írásunkat. Nincs még egy nemzet a világon, amely a saját írásrendszerét (már amennyiben egyáltalán van neki ilyen) nem oktatja.  “változatos módon fejlődnek a tanuláshoz szükséges készségek, képességek, ismeretek és attitűdök. Ezek megalapozzák a tanulókban a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést.”

  • A tanuláshoz szükséges készségek, képességek, ismeretek – a pontos hang-betű megfeleltetés miatt nagyságrenddel egyszerűbb a rovásbetűket megtanulni, amellyel könnyebben lehet a latin-betűs magyar ábécéből adódó nehézségeket felismerni, kezelni.
  • A nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést a nemzet saját írása tudja legjobban teljesíteni…

Vajon mikor lesz olyan tantárgy, mint “a rovás örökségünk”?

 

Kapcsolódó cikkek:

Share