Ha egy írást rosszul kódolnak…

A székely-magyar rovás szabványosítása kapcsán néhányan azt gondolják, bármikor lehet korrigálni ez esetleges kódolási hibát. Ez nem így van, erre élő példa az asszámi írás félrekódolása.

 

Az Unicode szent tehene

Az írásrendszerek kódolásának lényege, hogy minden betű, jel, írásban használt egyéb grafikai szimbólum, de még a szóköz is kap egy azonosító számot. Ennek az azonosító számnak az a szerepe, hogy amikor az adott írásrendszer betűivel írunk (az előre telepített, az adott írás betűit tartalmazó fontkészletet használva), akkor a számítógép csak egy adatot tárol el: a betű kódját. Amikor a másik számítógépre átmegy ez a szám, akkor az ott előre telepített fontkészletből a program kiválasztja a kódnak megfelelő betűalakot, amely az adott betűt képviseli. 
Így néz ki egy betű kódjának leírása:    név: A ACUTE OGONEK  kód: 00E1 0328

Ha egy betűt kódoltak, tehát megadták a betű nevét és kódját, akkor már soha többet nem lehet változtatni rajta. Ez az Unicode stabilitási alapelve, mert egy esetleges későbbi változtatás zavart okozna a világ számítógépeinek és más eszközeinek (pl. mobiltelefonok) betűmegjelenítésében. 

Épp ezért fontos egy írásrendszernél az alapos előtanulmány, a többszöri egyeztetés, különösen az adott írást alkalmazó felhasználói csoportokkal, valamint az adott írással foglalkozó valódi tudósokkal, kutatókkal. 

 

Az Unicode elrontott írásai

Nem szívesen írnak róla, de az Unicode fórumjain több szakértő is elismerte már, hogy meglehetősen sok hibásan kódolt karakter található az Unicode szabványban, amelyet sajnos már nem lehet javítani. Mark E. Shoulson szakértő tömören így foglalta össze:“There are a great many horrendously misnamed characters in Unicode, whose glaring mistakes of history, culture, and simple spelling are there to stay.” fordításunkban: “Igen sok szörnyűségesen félrenevezett karakterek vannak az Unicode-ban, amelyek a történelem, kultúra és szimpla helyesírási tévedések világító hibái.

Everson kontra asszám írás

Sajnos erre a hibákra nem különösen érzékenyek az Unicode egyes szakértői, így most egy konkrét levelezésből adunk ízelítőt, mi vár a székely-magyar rovásra is. Az alábbiakban dr. Satyakam Phukan levelére válaszol Michael Everson, aki ?Old Hungariannak? akarja szabványosítani írásunkat: 

Válasz: Asszámi és bengáli vita a Unicode szabványban ::::: Megoldások
Feladó: Michael Everson
Dátum: 2012. július 8, 10:16:59 +0100

2012. július 7.-én 20:39-kor Satyakam Phukan  írta:

> Remélem, megoldás születik ez ügyben minden résztvevő együttműködésével.

Everson: Számodra a megoldás annak felismerése, hogy egyszerűen tévedsz.

> Asszámi és bengáli vita a Unicode szabványban ::::: Megoldások

Everson: Nincs vita. Vitát próbálsz előidézni. De nincs.

> A SZÉTHÚZÁS OKAI AZ ASSZÁMOK KÖZT:

Everson: Megválasztott vagy kinevezett képviselője vagy az asszámiaknak? Egyáltalán, képviseled őket?

….

> 3. Tény, hogy a Unicode szabványban az asszámi ábécé “?” (Ro) jele a bengáli ábécé “?” (Ro) jeleként került leírásra középső átlóval, a bengáli blokkban.

Everson: Tényleg azt gondolod, hogy igazságtalan, hogy 230 millió beszélő 13 millió beszélő ellentétében  a bengáli név került kiválasztásra? Kemény dió. Nőj fel. NEM IS TUDOD, MILYEN SZERENCSÉS VAGY, hogy az írásodat már kódolták. Ismerek bénulásos rendellenességekkel küzdő embereket, akik Blissymbolokkal beszélnek. A Blissymbols az EGYETLEN olyan nyelv, melyekkel ezek az emberek tudnak kommunikálni. Elkódolásra kerültek ezek a jelek? Még nem. Miért nem? Mert a kicsi a felhasználóköre és mivel egy olyan valaki mint én nem tudott pénzt biztosítani arra, hogy az írás kódolásra kerüljön. Szerinted igazságos kiabálni és ordibálni  egy KÜLSŐDLEGES dologról (?egy rózsa bármely néven ugyanilyen édes illatú?), mint a BENGALI LETTER RA WITH MIDDLE DIAGONAL és a ASSAMESE LETTER RO esetében is? Nem gondolod hogy mindenki idejét csak vesztegeted? Miért nem csinálsz valami hasznosat, mint például asszámiul írnál egy gyerekkönyvet és kiadnád? Ez valósan és értelmesen támogatná nyelvedet. A Unicode szabványt használhatnád a történeted megírására.

> MEGOLDÁSOK MEGFONTOLÁS ALATT: > 1. ÍRÁSRENDSZER ÁTNEVEZÉSE ÉS VÁLOZTATOTT BETŰLEÍRÁSOK

Everson: Tízszer mondom el, hogy megértsd:
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
A blokk- és betűneveket nem lehet változtatni.
Érted? Nem lehet megváltoztatni ezeket. Lehetetlen megváltoztatni ezeket.

Nincsen technikai probléma az U+09F0-ként kódolt betűvel. Az egyetlen hiba az, hogy ezt WOBO-nak vagy ASSAMESE LETTER RA-nak nevezed, és a szabványosított (és változtathatatlan) betűnév a BENGALI LETTER RA WITH MIDDLE DIAGONAL. Ez nem technikai probléma, ez csak a megjelenés témaköre. Lehet, hogy nemzeti büszkeség van mögötte, de ez jelentéktelen és nem fontos. Mivel a betűneveket sohasem lehet megváltoztatni, az erőfeszítéseid nem vezetnek célra. Kérlek találj egy másik utat a nyelved és kultúrád megvédésére.

(a teljes levelezés angolul itt olvasható)

 

Figyelmeztetés a székely-magyar rovást (félre)szabványosítók számára

A fenti levélrészletből is kiderül, hogy nem lehet sem az írás nevét, sem a betűk nevét a későbbiekben változtatni. Ezért érthetetlen azon magyarok igyekezete, hogy az Everson-Szelp féle alapvetően hibás neveket tartalmazó szabványjavaslata mellett állnak ki, amellyel a kulturális önrendelkezésünkről mondanak le. A szabványosítás után várhatóan hasonló kioktató stilusban fog Everson írni azon magyaroknak, akik későn eszmélnek a problémára.

Ez kell nekünk?

 

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share