Józsa rovástábla kálváriája

Debrecen Józsa városrészének rovástáblája nemcsak az önkormányzatnak van a bögyében. A vandálok kidöntötték és többszáz méterre vonszolták az ötvenkilós táblát.

 

Valakinek nem tetszett a rovásírásos tábla – kidöntötték

A patak irányába vonszolt helységnévjelző táblát írással lefelé a vízbe dobták. A Józsai Turul Egyesület meggyőződése, hogy a tábladöntést az önkormányzat tiltó határozata generálta.  A debreceni városrész nevét rovásírással jelző, a közelmúltban felállított táblát az elmúlt hétvégén ismeretlen elkövetők a helyéből kidöntötték, majd azt a Tócó patakig vitték, majd egy belvizes területen hagyták. A táblát állító Józsai Turul Egyesület közleményt adott ki az ügyben. Egyesületünk nem tekintheti egyszerű rongálásnak, vandalizmusnak ezt a cselekményt, ugyanis életszerűtlennek tartjuk, hogy egy – vagy több – huligán pusztán a rombolási ösztöneinek a kielégítése végett kiemel a helyéről egy több, mint 50 kilós táblát és azt több száz méteren keresztül vonszolja. Ráadásul a tábla környékén nincs gyalogosforgalom, így valószínűsíthető, hogy kizárólag azzal a céllal érkeztek a helyszínre az elkövetők, hogy eltávolítsák, megrongálják a táblát.

Az egyesület bár a magyar kultúra elleni támadásnak értékeli a rongálást, nem tesz feljelentést a rendőrségen ugyanis úgy vélik, a tettesek soha nem kerülnek elő. A táblát hamarosan visszaállítják az eredeti állapotnak megfelelően.

Debrecen-Józsa rovástábla (HAON.hu)

(civishir.hu – eredeti cikk)

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share