Debrecen – rovás-kabaré

alt

Fából vaskarika: Debrecenben kulturális alpolgármestere rovással írta meg, hogy miért ellenzi a rovástáblát… Alakul az öngól 🙂 Hétfőn dupla cikk!

 

 

Egy méltatlan ügy margójára

A nem debreceniek – nem ismervén a helyi politikai sárdobálás, uram-bátyám rendszer, 70-30, és egyéb szereposztásokat – néha nevetve, néha értetlenül fogadják Józsa rovásos helynévtáblája körüli abszurd kabarét. Van egy magyar kulturális érték, nemzeti írásunk, amit éppen a parlament készül betenni a hungarikumok közé. Van egy civil egyesület, aki szeretne a saját pénzén, közútkezelői engedély birtokában, szabályosan ezzel az írással táblát állítani. És van egy önkormányzat, akinek ehhez jogilag, anyagilag semmi köze, de a polgármester a táblaállítást egy erősen alulművelt beszólás kíséretében akadályozza, a kulturális alpolgármester pedig meg is indokolja – rovással. 

Debreceniek, magyarázzátok el a világ többi (nem debreceni) részének ezt a káoszt, mert nincs élő ember, aki érti!

Addig is itt lehet kifejezni a véleményeket: Tojáskommandó

Rovással levelezik a debreceni alpolgármester

Debrecen – Nem tudjuk, mennyi időbe telt a városházán e jó poén kiötlése, de alpolgármesterünk szépen megtisztelte a rovásírást és a józsaiakat. Lehet, hogy híján vagyunk a humorérzéknek, de olyan ez, mint mondjuk magyar címerből macskavécét építeni.

altTehát nem lesz Józsán rovásírásos tábla

Miután a Jobbik közleményt adott ki róla, hogy a múlt héten Kósa Lajos a közgyűlésen kifejtette, nem támogatja az önkormányzat rovásírásos helységnévjelző tábla felállítását Józsán – a lovári cigány nyelvhez és a cirill betűkhöz hasonlította a rovásírást ?, kedden megkérdeztük Somogyi Béla alpolgármestert, egyetért-e azzal, hogy Józsa nevét ne jelölje a településrész határában rovásírásos tábla? Ha valóban ellenzi, indokolja meg döntését. Csütörtökön érkezett a válasz. Stílszerűen rovásírással. Köszönhetően a remek fordítóprogramoknak, szerencsére nem vehetett el sok időt a levél megfogalmazása a helyi kulturális értékek gyarapításától, ápolásától és megőrzésétől.

Ha az volt a cél, jelentjük, lefordítása nem okozott gondot (pont az íróasztalunk fölött lóg a Békás-szorosban beszerzett Magyar Adorján-féle betűkészlet). Hogy lesz-e Józsán tábla vagy sem, ezzel a gyenge kis geggel tökéletesen elveszítette jelentőségét. Számunkra továbbra is sokkal inkább az az érdekes, hogy a Fideszen belül is ellentétes vélemények vannak a kérdésben. Más hajdú-bihari településeken (szintén kormánypárti vezetéssel) háborítatlanul áll a rovásírásos tábla, nem kötött bele senki. De tiszta a sor. Józsán nem lesz tábla. Íme:

altKedves Bereczki-Csák Helga! Egyetértek azzal, mint ahogy az önkormányzat közgyűlésén elhangzott, hogy Debrecen jelképrendszere egységes, így abból Debrecen-Józsát kiragadni nem lehet. Nem értek egyet azokkal, akik politikai céljaik érdekében a legnemesebb ügyeket, így a rovásírást is ki akarják sajátítani. Egyetértek azzal, hogy kulturális értékeinket, így többek között a rovásírást is, meg kell őrizni. Ezért ismertettem meg tanítványaimat már a nyolcvanas években vele.

Üdvözlettel: Somogyi Béla alpolgármester

Köszönjük szépen, tudomásul vettük. Újabb rovásírásos levél küldését azonban kérjük előre jelezni. Annak helyes megfejtéséért két darab mozijegyet sorsolunk ki olvasóink között A leleményes Hugo című amerikai családi filmre. Ha már szórakozunk.

(Cívishír – eredeti cikk)

 

Rovás Info megjegyzés:

Bár a rovás érdekében még nem alakult ki a pártok feletti együttműködés, a pártpolitikai adok-kapok eszközeként nemzeti írásunk használata az MSZP és a Societas után a Fidesznél is megjelent. Végül is … így se rossz (egyelőre). Azonban a szakmaiságon még van mit csiszolni. Somogyi Béle levelében az aK, azaz mély K jelet ténylegesen az “ak” szótag helyettesítésére alkalmazza (akarják, akik), amire nincs történelmi példa.

Az alpolgármester is használja még a “rovás kisajátítása” liberális szófordulatot, melynek értelmezésére már oly régen várunk. Tényleg, azt hogy kell csinálni?

 

Kapcsolódó cikkek:

Share