Körmend – lesz rovástábla

Az egységes székely-magyar rovástáblák a közeljövőben a város bevezető útjain, a 8-ason és a 86-oson a várostábláknál kerülnek kihelyezésre Körmenden.

 

Körmend is csatlakozik

Így döntött – némi vita után – korábbi ülésén a körmendi önkormányzati képviselő-testület. A napirend tárgyalása során elhangzott, hogy bár az ülésen a Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete kezdeményezte a tábla kihelyezését, a témával már korábban a kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Szabó Ferenc is foglalkozott. Az ügy kapcsán Bebes István polgármester elmondta, hogy a táblakihelyezés gondolatával egyetért, ám nem támogatja a ?pártos? kezdeményezést, mert nem szerencsés ez a fajta vetélkedés.

Körmenden egyébként már több helyen, két emlékművön is van rovásírásos megjelenítés, így a millecentenáriumi és a millenniummementón is. Mivel a 8-as és a 86-os főközlekedési utak a Magyar Közút Kht. kezelésében vannak, be kell szerezni a táblák kihelyezéséhez szükséges engedélyeket. Ezután lehet majd a feliratokat a Rovás Alapítvány közreműködésével beszerezni.

(Rábavidék.hu –  Tóth L. – eredeti cikk)

 

Rovás Infó vélemény:

Az egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos táblamozgalom egyértelmű sikerét bizonyítja az első év alatt 120 településen felállított 350 tábla. Ez Magyarország területén 4%-os lefedettséget jelent e rövid idő alatt. A táblaállítás szellemisége szinte mindenhol felülkerekedett a közéletet megmérgező pártpolitikai beidegződéseken, de sajnos még sok helyen hallani az elfogadhatatlan érvelést, miszerint a gondolat jó és szép, csak az nem aki csinálja. A rovásért ugyanis az tesz, aki alkot. Aki pedig kifogásokat keres, az az ellenzők táborát erősíti.

Körmenden – mégha kellemetlen felhangokkal is – de győzött a józan ész és a rovás megbecsülése. Így szerencsére nem kellett bővíteni a rovásellenzők szégyenpadját.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share