Rovástábla – Algyő

Az egységes helynévtáblák sokasága mellett is megmarad a rovástáblák sokszínűsége. Csongrád megyében Algyőn, ezúttal faragott táblát avattak.

 

Újabb rovástábla Csongrád Megyében

Péntek délután a 47-es úti körforgalomnál állították fel Algyő rovásírásos falutábláját. Eddig a településen nem volt semmilyen rovásírásos emlék, így ezzel a szeptember 30-i táblaavatással szerettek volna emléket állítani az ősi írásmódnak – számolt be az eseményről Molnár Áron önkormányzati képviselő.

Az országban és az egész Kárpát-medencében sok helyen állítottak már rovásírásos helységnévtáblát, ők egy Csíkszeredából induló mozgalomhoz csatlakozva tették meg ezt a lépést. E mozgalomban ez már a 47. táblaavatás volt. A képviselő elmondta, hogy a tábla az Algyői Kerecsen Egyesület kezdeményezésére került ki a bekötőútra. Azért a körforgalomnál választották ki a helyét, mert a legforgalmasabb pont révén itt láthatják a legtöbben.

Az avatásra meghívták Budapestről Szakács Gábort, aki a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke, és a feleségével már évtizedek óta foglalkozik a rovásírás témájával, ő a mozgalom egyik motorja. Szakács Gábor az avatás után még előadást is tartott a Faluházban a témáról, illetve az avatáson Benyik atya szentelte meg a táblát. Molnár Áron arról is beszélt, hogy bár néhányan ellentétet látnak az egyház és a rovásírás között, de az atya ezt beszédében feloldotta, rávilágítva arra, hogy a magyar hagyomány fontos része ez az ősi írás. Szakács Gábor a beszédét követően saját gitárkíséretével néhány dalt is előadott, és átadta a székely zászlót, amely minden avatás fontos eleme a mozgalomban. Ezt követően felolvasta a Székely Nemzeti Tanács elnökének üzenetét.

(promenad.hu – Juhász Éva)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share