Ünnepi táblaavatás – Október 23

Már hagyománnyá vált, hogy nemzeti ünnepeinken országos méretű rovástábla-avatás zajlik. 1956 szelleméhez méltó a kiállás ősi kultúrkincsünk megőrzése mellett. (Képekkel frissítve)

 

Ünnepi táblaavatások

Az idei évben, március 15-e volt az első ünnep, amikor egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos helynévtáblákat is avattak országszerte. Azóta minden nagyobb ünnep alkalmával egyre nagyobb számban kerülnek ki útjaink mellé a rovásos helynévtáblák.

 

Október 21.

13.00 Tengőd – Zsebeházi napok keretén belül rovástábla avatás

Istentisztelet, keresztelők (Bognár Attila, Borbély Dávid, Máté Endre) és az újonnan elkészített, székely-magyar rovásírással rótt helység-névtáblák áldásban részesítése a református templomban. Közreműködik: Sándor Zoltán református lelkész és Serbán Valentin plébános.

17:00 Kengyel – Egységes rovásos helységnévtábla avatása

“Tudjátok miért hívattalak Benneteket ide, szent magyar hagyatékunk őrizői, tanítómesterei? …Ősi szokás szerint valamelyikteknek átadom majd a máglya tüzénél nemzetünk hagyatékának gyarló emberi jelvényeit, az írásos botot és a szent rovást. A hagyatékot magát már lelketekben őrzitek mindannyian, s tanítjátok azoknak, akik érdemesek rá.”

Helyszín: 4629. számú út Zrínyi utca és a Szabadság utca kereszteződése után, a “Kengyel tábla” mögött.

 

Október 22.

18.00 Orosháza – Egységes rovásos helynévtábla avatása Szegedi Csanáddal (meghívó)

19.00 Csorvás – Egységes rovásos helynévtábla avatása Szegedi Csanáddal (meghívó)

 

Október 23.

14:00 Edelény – Szegedi Csanáddal

15:00  Hosszúhetény – Egységes rovásos helynévtábla avatása a település északi bejáratnál (Komló felől)  lesz. A táblát a Mérték Műhely közössége, Polgármester úr és az adományozok jelenlétében avatják fel.

 

16:30 Kőröstetétlen  – Egységes rovásos helynévtábla avatása – közreműködik Sőreg Norbert református lelkipásztor és Sajtos József katolikus plébános. Csillagösvény Baráti Kör szervezésében.

18.30 Szilvásvárad – Szegedi Csanáddal

 

Kapcsolódó cikkek:

Share