Rovástábla – Soltvadkert, Markaz

Soltvadkerten Szávay István országgyűlési képviselő avatta fel szülővárosa tábláját, Vona Gábor pedig Markazon avatott.

Rovásírásos helységnévtáblát avatott Vona Gábor Markazon

A rovásírásos tábla azt üzeni mindenki számára, hogy elfelejtjük a finnugor hazugságot és magyarként vállaljuk, hogy Attila unokái vagyunk – jelentette ki Vona Gábor pénteken, amikor rovásírásos helységnévtáblát avatott a Heves megyei Markaz határában.

Csak akkor lesz ugyanis a magyarságnak dicső jövője, ha kimondjuk, hogy ez a nemzet újra a hunok leszármazottainak és Attila unokájának vallja magát – közölte a Jobbik elnöke a párt kezdeményezésére felállított tábla felavatása alkalmából megtartott ünnepségen. Az elkövetkező években ránk váró, történelmi mértékkel mérve is nehéz megpróbáltatásainkat is csak akkor fogjuk tudni túlélni, ha eredetünkre és származásunkra támaszkodva összefogunk – tette hozzá a politikus.Vona Gábor elmondta, hogy a Jobbik szerte a Kárpát-medencében büszkén vállalja fel a rovásírásos helységnévtáblák felállításának kezdeményezését. Most “a markazi hazafiak” is csatlakoztak ahhoz a ma már több száz tagú településcsaládhoz, amely a táblák kihelyezésével arra hívja fel a községeken, városokon áthaladó “vándorok” figyelmét, hogy ott gyökereikre és hagyományaikra büszke magyar emberek élnek.

Sokan, akiket a mindennapok egyre feszítőbb gondjai gyötörnek, feltehetik ugyan a kérdést – folytatta -, hogy manapság, amikor az egészségügy és az oktatás egyre inkább a gazdagok kiváltságává tűnik válni, vagy amikor egyre több embernek a házát fenyegeti elárverezéssel a valutaválság, vajon nem pótcselekvés-e a táblaállítás.A válasz az, hogy múltunk, jelenünk és jövőnk miatt is szükségünk van ezekre a jelképekre. Múltunk felvállalása nélkül ugyanis elveszítjük a jelen feladatainak megoldásához szükséges büszkeségünket, illetve nem fogjuk túlélni a jövő megpróbáltatásait – mondta Vona Gábor.

(MTI)

Kiállítás után lesz kihelyezés

Bács-Kiskun Megye szerepe kiemelkedő az egységes székely-magyar rovástáblák mozgalmában, ugyanis a 7. sorszámú Bugac tábla a 2010. évi Kurultáj tiszteletére a többi táblát megelőzően felállításra került. A megye most újabb rovástáblával ünnepelte a szüreti időszakot. Soltvadkerten a táblát először a helytörténeti kiállításon mutatják be, ahol a város lakosai és vendégei megismerkedhetnek nemzeti írásunkkal. A kiállítás után a település 4 bejáratánál ünnepélyes keretek között tervezik felállítani a táblákat a végleges helyükön.

Soltvadkerti Szüreti Napok

Hétvégén rendezték a Soltvadkerti Szüreti Napokat, amelynek keretében Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke felavatta szülővárosa rovásírásos helységnév-tábláit.

A háromnapos soltvadkerti fesztiválon a helyi Jobbik egyedüli pártként vett részt, nemzeti sátorban várták a szimpatizánsokat, akik több száz aláírással támogatták a Jobbik devizahitelesek megmentését szorgalmazó aláírásgyűjtő akcióját. A jobbikos sátorban rengeteg ember megfordult a hétvége folyamán, az érdeklődök beszélgethettek Szávay István soltvadkerti születésű honatyával, Zsikla Győzővel, a Jobbik városi képviselőjével és Suhajda Krisztiánnal, a nemzeti párt megyei elnökével és közgyűlési képviselőjével. A kötetlen beszélgetéshez a helyi jobbikosok kakaspörkölttel és fröccsel vagy üdítővel is kínálták a hozzájuk betérőket. Az érdeklődők Barikád hetilapot és választókerületi jobbikos újságot is vihettek magukkal, próbára tehették földrajzi és történelmi ismereteiket a Nagy-Magyarország kirakóval, a gyermekek pedig jobbikos lufit kaptak ajándékba.

A szombati napon Szávay nagy közönség előtt felavatta Soltvadkert rovásírásos helységnévtábláit, illetve ugyanezen az ünnepélyen Lehoczki Ferenc polgármester megnyitotta a város helytörténeti múzeumát. A jobbikos politikus beszédében hangsúlyozta, hogy a mai magyar társadalom nagy része nem ismeri a rovásírást, ezért a táblaállítási missziónak feladata az is, hogy ezen ősi kincsünket és annak használatát széles körben népszerűsítse. ?Hívja fel hát e tábla a figyelmet több ezer éves ősi múltunkra, ősi örökségünkre; hirdesse e tábla nemzetünk határokon átívelő összetartását, egységét és jövőbe tekintő bizodalmát!? – zárta szavait a Jobbik képviselője.

Vasárnap reggel a városért és lakóiért bemutatott szentmisén részt vett Soltvadkert mindhárom országgyűlési képviselője, akik közösen mondtak könyörgést: Kerényi János (Fidesz) a családokért, Font Sándor (Fidesz) a hazáért, Szávay István pedig a magyar nemzetért mondott fohászt. A délután folyamán megtartották a hagyományos szüreti felvonulást, amely minden évben a fesztivál legnagyobb eseményének számít. A résztvevők között volt tíz, helyi érdekességnek számító csettegő, húsz lovas, három négyfogatos és 45 kétfogatos kocsi.

(Kató Alpár – barikád.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share