Rovást az alkotmányba!

Az új alaptörvényben a székely-magyar rovásnak is keresik a helyét: Szávay István nyújtott be szóbeli módosító indítványt,  s felszólalt Ferenczi Gábor az ügyben. A balliberális média is hallatta hangját.

 

Székely-magyar rovást az alaptörvénybe!

A Rovás Alapítvány szakmai véleményét figyelembe véve ismét történelmi pillanatot élhettünk meg, hiszen a Parlamentben szóba került a rovásírás, mint támogatandó nemzeti örökség. A T/2627 jelzetű, 2011. március 14-én benyújtott “Magyarország Alaptörvénye” tervezetben az alábbi cikkre hivatkozik Szávay István képviselő (Jobbik), amikor a magyar jelnyelv mellett támogatandónak tartja a székely-magyar rovást is.

XIX. cikk, (3). bekezdés:

“(3) Magyarország védi a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét.”

A Rovás Alapítvány véleménye szerint a fenti mondatot így lehetne kiegészíteni:

(3) Magyarország védi a magyar jelnyelvet és a székely-magyar rovást mint a magyar kultúra részét.

http://www.youtube.com/watch?v=g4OTyaPVEdg
Szávay István hozzászólásában kéri a rovás beemelését az Alkotmánytervezetbe (7. perctől) (2011.03.24.)

Magyarnak lenni büszke gyönyörűség – A rovásírásról

Napirend utáni felszólalásként sorozatot indított Ferenczi Gábor, melynek legújabb témája a székely-magyar rovás volt. A kiselőadásban említésre kerültek a tatárlakai korongok és a ez egységes Kárpát-medencei rovásos helynév-táblák is. A felszólalásról szóló cikk a Barikád-on.

http://www.youtube.com/watch?v=NsmuODVIEl4
Magyarnak lenni büszke gyönyörűség – Rovásírás

Rovásírás – Balra át!

Az eddigi hozzáállást figyelembe véve meglepő, de a baloldali média is figyelemmel kíséri a rovás sorsát a készülő Alaptörvényben:

 

Galamus csoport:

“Kitért arra, hogy szép és jó, hogy a magyar jelnyelv védelme bekerül, de a székely magyar rovás alkotmányos védelmét meg lehetne jeleníteni. Ezt megfontolandónak ajánlotta.”

 

ATV:

Hihetetlen, de eddig csak az ATV riporterének tűnt fel, hogy nem szerepel a rovásírás a készülő Alkotmányban! 2011.03.11. 08:17 Mit jelent a Szent Korona az alkotmányban? A Jam vendége volt Gerlóczy Ferenc, újságíró, Az interjú első percének végénél említi meg a riporter: … épp a rovásírás nem szerepel.
Megtekinthető itt.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share