Kész a rovástábla Komáromban?

Ha már elkészült a rovástábla, nem baj, ha avatóünnepség is van mellé. Komáromi helyzetkép a rovásos helynévtáblával kapcsolatban. (H-Sz-P: 2 cikk)

 

Tábla helyett oszlop

Akár örülhetnének is a Komáromiak, hiszen a város határát faragott, rovás írásos oszlopok ékesítik néhány napja. Az örömbe azonban üröm is vegyült.

Babják Csaba, Komárom városának jobbikos képviselője elmondta, néhány hónappal ezelőtt önálló képviselői indítványt nyújtott be, hogy a város bevezető útjain rovásírásos helységnévtáblák köszöntsék a látogatókat. Az indítványt a képviselő-testület is támogatta, s határozat született arról, hogy a helyi főépítész mérje fel a lehetőségeket, majd a testület megbízott egy helyi neves fafaragó, aki gyönyörű totemoszlopokat készített, melyekre rá is került a város neve. Az oszlopokat a városüzemeltetésért felelős önkormányzati cég ki is helyezte.

A jobbikos képviselő elmondta, itt kezdődött a probléma, mivel felhívta a polgármestert és érdeklődött, mikor lesz a táblák hivatalos avató ünnepsége, illetve a Jobbik mivel járulhatna még hozzá a rangos eseményhez. A polgármester Babjákot Turi Bálint alpolgármesterhez irányította, aki egy nappal korábban jelezte a jobbikos képviselőnek, lesz avatóünnepség.

Babják Csaba elmondta, mindössze annyi történt, hogy megjelent a helyi televízió és készült néhány felvétel, valamint Turi alpolgármester mondott néhány szót, de semmi ünnepség, semmi fennkölt momentum nem volt.

A képviselő rámutatott: szomorú, hogyha a helyi önkormányzat magáévá tesz egy ilyen ötletet, végül fércmunkát végez, hiszen a táblák kihelyezése önmagában is nagyon fontos dolog, de éppen egy megfelelő ünnepséggel lehet felhívni ősi örökségünkre a közvélemény figyelmét. Ezzel szemben az történt, hogy a helyi fideszes vezetésű helyhatóság gyakorlatilag kiherélte a kezdeményezést.

Babják Csaba végül elmondta, a II. Bécsi Döntés évfordulója alkalmából a helyi Jobbik alternatív avatóünnepséget tervez, melyet hamarosan megvitat a helyi alapszervezet.

(barikad.hu – eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share