Komárom – Lesz új várostábla?

Az MTIhíre nyomán a rovásos helységnév-tábla a közbeszéd témájává vált. Lássuk, hogyan látják ezt Dél-Komárom lakói!

 

Lesz új várostábla? (eredeti cikk ITT)

Elkészültek és csak a települések megrendelésére várnak az egységesített településnév táblák. A szükséges nyomtatvány letölthető ITT ! Egy régebbi bejegyzésemben már javasoltam egy rovás írásos üdvözlő tábla kihelyezését. Azóta változott a világ és kialakult egy összefogás. Sikerült egységesíteni a táblákat, amelyek nemzeti színűek. Zöld keretben, fehér alapon piros betűkkel és a hagyományos balról-jobbra haladó írásmódot követve készülnek az új helységnévtáblák. Bal oldalon Komárom város táblája látható – amennyiben azt valaki megrendeli. Hajrá komáromi civilek !

A táblaállítást bárki kezdeményezheti, akár magánszemély, akár társadalmi szervezet fordulhat táblaállítási kérelemmel az illetékes szerv megyénkénti osztályaihoz, hivatkozva és betartva a Rovás Alapítvány által összeállított ügymeneti ajánlást. Az alapítvány ugyanakkor összeállított egy teljes ügymeneti rendet (engedélyezéstől a gyártáson át a táblaállításig), mely további költségcsökkentést és nagyon egyszerű, gyors engedélyezési módot is magában foglal. Nem utolsó sorban pedig biztosítja a szakmaiságot és az egységes megjelenést. Ugyan célszerű az önkormányzattal és helyi civil szervezetekkel együttműködve az engedélyezést és kivitelezést megvalósítani, de ha nem önkormányzati területről van szó, akkor nem szükséges a rovásos táblaállításhoz semmilyen önkormányzati hozzájárulás. A formai egység ellenőrzését és a rovást illető szakmai felügyeletet pedig a Rovás Alapítvány gyakorolja, melyet első lépésben a 3149 hazai település rovásos tábláinak megtervezésével is segít, amelyek letölthetőek.

Javasolt közös civil-önkormányzati szervezőbizottságot létrehozni és annak keretén belül megegyezni a rovásos helységnév-tábla állításának menetéről, a költségek előteremtéséről. A tábla engedélyezéséhez néhány adatot kell megadni és egy formanyomtatványt kell kitölteni, melyek letölthetők ITT.

A közúti rovástábla költsége több tételből áll: a rovásos helységnév-tábla (horganyzott azél, peremezéssel és rögzítőrácsozattal, fóliázva) ára a rovásbetűk számától függően nettó 6-14 ezer Ft körül mozog, a tábla teljes anyagigénye (tábla, oszlop) költsége pedig hozzávetőleg nettó 13-24 ezer Ft/tábla a felirat hosszától, nagyságtól és oszlopok számától függően. Ehhez jön még a szakhatóság számára fizetendő, az alapítványi táblaállítás esetén kedvezményes műszaki felügyelet díja (településenként nettó 5 ezer Ft), valamint a kihelyezés költsége, melyet az saját munkavégzéssel meg is lehet takarítani. Ezek a számok természetesen csak tájékoztató jellegűek, a gyártótól kell pontos árajánlatot kérni.

Most már sem műszaki, sem jogi akadálya nincsen annak, hogy bármely közösség saját településén gazdaságosan rovásbetűs helységnév-táblát állítson. A táblák a megrendelés sorrendjében településenként nemzetközi sorszámot kapnak, s bízunk abban, hogy nem csak a 3149 magyarországi, hanem a világ minden magyarlakta települése hamarosan egységes rovásos helységnév-táblával is jelzi összetartozását.

(Komarom.org) 

 

Rovás.info vélemény:

Kedves Komáromiak!

A Rovás Alapítvány megtette az összes előkészítő munkát … ami hátra van, az a helyi szervezés és összefogás. Bízunk abban, hogy ez az alapvetően poliitikamentes, összmagyar kulturális összefogás minél hamarabb elterjed. 

Komárom esetén az lenne az igazi siker, ha a város déli és északi fele együtt valósítaná meg az egységes táblaállítást …

Az avatáson ott lesznek munkatársaink, de addig is sok sikert a szervezéshez!

Rovás Alapítvány
www.rovas.info

 

Kapcsolódó cikkek:

Share