Kérdőív a rovás helynévtáblákról

Szavazás

Kérdőívnek néz ki, de tulajdonképpen utálkozási verseny a Monddmeg.hu rovásos helynévtáblákkal kapcsolatos szösszenete. Vannak viszont érdekes ötletek.

 

Rovástáblák – Lassan mindenki tud róla

Nemzeti írásunk jó ideje a művelődés- és oktatáspolitika mostohagyermeke. Bár más népeknek még a történelmüket, címerüket, hőseiket is a mesterségesen kell gyártani, addig nálunk a hivatalos hatalomnak egy ősi és máig élő írásrendszer léte sem üti meg az ingerküszöbét. Igaz, a Aczél-i kategóriák szerint a rovás már nem tiltott (bár erre is van bőven példa), már a tűrt dolgok közé tartozik. Mivel napról napra válik egyre szélesebbé használata, szinte nem lehet úgy kimozdulni otthonról, hogy ne találkoznánk a rovás valamilyen formájával. Ezek egyike az egységes Kárpát-medencei székely-magyar rovásos helynévtábla, mely szinte már minden megyében megtalálható és az országban közlekedve előbb-utóbb mindenki megpillantja valahol.

Egyre szaporodnak a “rovásírással” írt helységnévtáblák. Tetszik?

Ezt a kérdést teszi fel a Monddmeg.hu Marsissus nevű szerkesztője. Egy ilyen szavazás hallatán azt gondolná az óvatlan olvasó, hogy majd olyan általános válaszok is lesznek, hogy “igen”, “mindegy” “igen, de…” az elutasító válaszok mellett. No, de a “kékcédulás” hagyományok ideológiai követője nem bízza a véletlenre: csak elutasító válasz létezik … de abból aztán rögtön 10-féle is. Ez igen!

  • Mi az a ‘rovásírás’…?
  • Rovásírással írt, helységnévtábla? No és ki tudja azt – ma még olvasni is?
  • S mi a véleményük erről az ide látogató külföldieknek? “Ezek tényleg irredenták!”
  • Majd ha rovásírással írjuk, azt is, hogy ‘Európai Únió’, no az lesz majd Kánaán!
  • avagy ha, majd az Európai alkotmány is rovásírással írattatik…
  • Vagy ha kötelező tanagyaggá válik, minden iskolában…
  • No igen! Ez volt ma – a “legfontosabb”; ez már oly nagyon hiányzott. Most már sokkal jobban érezhetem magam!
  • Igaz, az út, az ma még járhatatlan. S az Önkormányzati hivatal – mely az egyetlen munkáltatónk volt, – éppen most fog megszűnni itt, az iskolával együtt! De legalább végre, már mi is, szittya magyar lettünk!
  • Ezeknek már tényleg – minden józanságuk elment… Az autóbuszokat miért nem cserélik azonnal lovakra! Csak úgy – nyereg nélkül.
  • Ez, kultúrtörténetünk része. Csak nem épp a közutakon, s a hatályos Kresz szerint!

Jó ötletek

A rovástáblák állítói nem 10-féle kifogást keresnek általában, hanem 1-féle megoldást, ami működik. Mindenesetre a fenti listából azért pár ötletet ki lehet szemezgetni, amivel megörvendeztethetjük Marsissus-t és eszmetársait. Egy “Európai Únió” felirat már nagyon érik 🙂 , de az alkotmányt sem nehéz rovással átírni – meglesz az is! Az iskolában az alaptanterv részévé hamarabb fog válni, mint azt gondolnánk, de addig is sok-sok tábla kerül még az utak mellé a hatályos táblaállítási szabályok szerint (nem KRESZ)

(Monddmeg.hu – Kérdőív)

 

Kapcsolódó cikkek:

Mi az a ‘rovásírás’…? (1 db)
4%

Rovásírással írt, helységnévtábla? No és ki tudja azt – ma még olvasni is? (4 db)
17%

S mi a véleményük erről az ide látogató külföldieknek? “Ezek tényleg irredenták!” (1 db)
4%

Majd ha rovásírással írjuk, azt is, hogy ‘Európai Únió’, no az lesz majd Kánaán! (6 db)
26%

avagy ha, majd az Európai alkotmány is rovásírással írattatik… (0 db)
0%

Vagy ha kötelező tanagyaggá válik, minden iskolában… (3 db)
13%

No igen! Ez volt ma – a “legfontosabb”; ez már oly nagyon hiányzott. Most már sokkal jobban érezhetem magam! (6 db)
26%

Igaz, az út, az ma még járhatatlan. S az Önkormányzati hivatal – mely az egyetlen munkáltatónk volt, – éppen most fog megszűnni itt, az iskolával együtt! De legalább végre, már mi is, szittya magyar lettünk! (2 db)
9%

Ezeknek már tényleg – minden józanságuk elment… Az autóbuszokat miért nem cserélik azonnal lovakra! Csak úgy – nyereg nélkül. (6 db)
26%

Ez, kultúrtörténetünk része. Csak nem épp a közutakon, s a hatályos Kresz szerint! (6 db)
Share