Szavazás – Rovásoktatás

Szavazás

Újabb szavazás zárul le május elején. A kérdés most a rovás oktatásáról szólt. Talán meglepő az eredmény, de az elsöprő többség az alaptanterven belül oktatná nemzeti írásunkat.

 

Értékelés

Arányait tekintve ismét meglepő eredmény született a Rovás Infó szavazásán. A kérdés a székely-magyar rovás iskolai tanításának módjáról szólt. Várható volt, hogy a rovás iránt érdeklődő, a rovást ismerő olvasók többsége természetesnek és egyszerűnek tartja az alaptanterven belüli oktatást, de e válasz közel négy-ötödös aránya minden várakozást felülmúlt (79,6%). A válsztható tárgyként való oktatás (15,2%) került a második helyre, így az iskolai oktatást helyeslők aránya közel 95%. A szakköri foglalkozásban történő rovásoktatásra adott szavazatok kis arányát (4%), már csak a szükségtelenség (1%) és az elhanyagolhatóság hibahatárán belül eső ellenzés (0,2%) aránya múlta alul.

Eredmények: (itt)

A szavazatok száma a Rovás Info szavazások történetében a legnagyobb volt: 2 hónap alatt majdnem elérte a 900 egyedi szavazatot, ami a kérdés időszerűségét is igazolta. A Rovás Info látogatottsága folyamatosan növekedik, ezért a szerkesztőség továbbra is igyekszik érdeklődésre számot tartó kérdésekeben kikérni az olvasók véleményét, sőt szavazási témákat illetően is szívesen veszi az ötleteket.

A mostani eredményt tekintve kijelenthető, hogy a rovás iránt érdeklődők egyre növekvő körében természetes az igény, hogy nemzeti írásunkat megfelelő módon az iskolai oktatás alaptantervének keretein belül ismerhessék meg a gyermekek. Ezt az igényt egyrészt az oktatási kormányzat és a média részére kell tolmácsolni, másrészt hamarosan el kell kezdeni a rovás oktatását végző tanítók számára a pedagógiai módszertan kidolgozását.

Rovás Alapítvány.

 

Kapcsolódó hírek:

Share