Beszámoló – Keszthelyi avatás

A táblaállítók példaértékű összefogása a kezdetektől a rovástábla avatásáig.

 

Beszámoló a keszthelyi táblaavatásról (2011.06.25)

A bürokratikus útvesztőkön átverekedve magunkat, majd egy kis fizikai munkával megfűszerezve, felállítottuk az első két rovásírásos helységnév-táblát, ami a Jobbik által útjára indított országos kezdeményezés részeként, most már Keszthelyen is hirdeti nemzetünk egységét és történelmi múltját.

A táblák felszentelése ünnepélyes keretek között, emelkedett hangulatban történt, melynek fényét több prominens személyiség is emelte jelenlétével. Elsőként említeném meg Keszthely város polgármesterét, Ruzsics Ferencet, aki a kezdetektől fogva határozottan támogatta és örömét fejezte ki kezdeményezésünkkel kapcsolatban.

A jövőre vetítve bizakodással tölt el mindannyiunkat, hogy a Hazánkért folytatott küzdelmes úton, ha nem is egy hajóban, de egy tengeren és egy felé evezünk, egy igaz és erős flotta zászlaja alatt, melyet úgy hívnak: Magyar Nemzet!

Részt vettek még a Cserszegtomaji Önkormányzat részéről, Bartha Gábor polgármester és közvetlen munkatársai, valamint Krupla Zoltán, a Városi Parkban felállított Székely Kapu megvalósítója, több nemzeti civil szerveződés aktív tagja, Tál Zoltán római katolikus plébános és még sokan mások.

Nemzeti Imádságunk eléneklése után az ünnepséget Selmeczy Zsuzsanna képviselőasszony nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívott vendégeket és röviden szólt a kezdeményezés történetéről, majd megköszönte Almássy Roland alelnöknek az ügyben végzett, közel fél évig tartó, állhatatos kitartását, valamint méltatta Deák Ferenc tagtársunkat, aki anyagilag tette lehetővé az egyik tábla felállítását. Ezúton is köszönjük önzetlenségét!

Kalapos István, a keszthelyi kulturális műsorok állandó szavalója Dsida Jenő Psalmus Hungaricus-ából adott elő egy részletet, majd Rezes Gábor, hagyományőrző népzenésztől hallhattunk egy ősi kuruc nótát korabeli hangszeren, kobozon.

Ezután Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, akik “ezer szállal kötődnek szülőföldjükhöz és szívükben hordozzák a hazaszeretetet”. Felemelő beszédében kiemelte, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának tagjaként kötelességének érzi, hogy mindent elkövessen annak érdekében, hogy a rovásírás bekerüljön a tananyagokba és a gyerekeket már kisgyermek kortól taníthassuk rá. Mint később fogalmazott:” Minden táblaállítás mögött ott van a közös akarat, szándék, hogy a település lakói megmutassák együvé tartozásukat.”

Elnökünk további megható szavai után, melyben saját gyermekei példáját mesélte el, mintegy bizonyítékul, hogy génjeinkben őrizzük a rovást, Rezes Gábor játszott el még egy kuruc nótát, majd Ferenczi Gábor leleplezte, Tál Zoltán atya pedig felszentelte a táblát.

Az avatási ünnepség a Székely Himnusz eléneklésével zárult, de itt nem ért teljesen véget. Zoltán atya és a megjelentek nagy része a másik táblához vonult át, amely immár a Gyenesdiás felőli bevezető úton, a történelmi városképtől idegen multik előterében mutat kontrasztot a magyarság és a globalizált világ ellentétéről.
A szervezés pedig nem állt meg, terveink szerint augusztus 20- án újabb táblát avatunk, jövő nyárra pedig 5 bevezető úton szeretnénk, ha rovásos helységnév- tábla állna.
Köszönjük a részvételt mindenkinek!

Honszerető hitben adjon a Jóisten szebb jövőt és kitartást mindnyájunknak!

(keszthely.jobbik.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share