Rovástáblák – 1 nap, 5 település

Május 7-én öt helyen, összesen 11 rovásos helynév-tábla kerül felavatásra az országban. A táblaállítás lendülete töretlen – több mint száz település a mozgalomban!

Új csúcs a rovás történetében: 1 nap – 5 település – 11 tábla

A Rovás Alapítvány ezúton is gratulál az alábbi településeken rovástáblát állító közösségeknek! Az avatások időpontjai és helyszíne a következő:

  • 12:30 Szolnok (újabb rovástábla) – a 442-es úton Szandaszőlősnél
  • 13:30 Rákócziújfalu – 442-es úton Rákócziújfalu felől
  • 13:30 Kisköre 
  • 15:00 Martfű
  • 17:00 Nyíradony (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye első rovástáblájának avatása Szegedi Csanáddal)

Szolnok-Szandaszőlős és Rákócziújfalu:

A Rovás Alapítvány szervezésében a helyi polgárok részvételével kerül felállításra Szolnokon 1, Rákócziújfaluban pedig 2 rovásos helynévtábla. Ugyanezen a napon avatják Martfű tábláit is, így létrejön az eddigi leghosszabb egybefüggő rovástáblás településlánc: Martfű – Rákócziújfalu – Rákóczifalva – Szolnok. Azonban már előkészületben vannak Tiszaföldvár és Törökszentmiklós táblái, melyekkel kiegészülve a Cibakháza-Törökszentmiklós vonal már 7 településből fog állni.

Martfű:

Martfű városában négy kivezető úton állítanak rovásos helynév-táblát. A korábban elkészült táblák az avatás napjáig az több helyszínen is kiállításra kerültek, hogy a város lakói közelebbről is megismerjék azokat. Az egyik rovásos helynévtábla az Ibolya virágboltban volt közszemlére téve. (martfu.jobbik.hu)

 

Nyíradony:

Szabó Mihály, a Jobbik nyíradonyi alapszervezetének elnöke a Cívishírnek elmondta: a tábla a 471-es út Nyíradonyba vezető szakaszán kap helyet. A javaslat a helyi jobbikosoktól származik. Egy faragott, fából készült tábla lesz, amely nem volt olcsó: az anyag 30 ezer forint körül volt, a faragás szintén több tízezer lett volna, ha ki kell fizetni, azonban egy támogató ingyen végezte el a munkát. Hagyományt szeretnének ezzel teremteni, a következő tábla nyáron, júliusban kerülhet ki, Aradványpusztát jelölve. Szabó Mihály azt mondta: terveik között szerepel, hogy minden egyes nyíradonyi táblát kiegészítsenek rovásírásossal is. Az összeget tagdíjakból, felajánlásokból fedezik. (civishir.hu)

Az avatón Szabó Mihály, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Nyíradonyi Alapszervezetének elnöke, Rubi Gergely Országgyűlési és Szegedi Csanád Európai Parlamenti képviselők is felszólalnak. Az ünnepség helyszíne a 471-es főút Nyíradonyba vezető szakasza. A nyíradonyi lesz a megye első rovásírással ellátott helységnévtáblája, amelyet még több követhet. (haon.hu)

A rendezvéynen tovább részt vesznek:Jobbik Ifjúsági Tagozat, Szebb Jövőért Polgárőrség (www.jobbnyiradony.eoldal.hu/)

Kisköre:

Kapcsolódó cikkek:

Share